Srednjeuropski stručnjaci za srednjovjekovne utvrde na znanstvenom skupu u Popovači

U Moslavini je od 9. do 11. listopada 2018. održan međunarodni znanstveni kolokvij Castrum Bene na kojem su sudjelovali vodeći srednjoeuropski stručnjaci za srednjovjekovne utvrde.

Kolokvij se održao uglavnom na području Sisačko-moslavačke (izuzev Garić grada) u organizaciji Povijesne udruge Moslavine te partnerima Odsjekom za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Muzejom Moslavine u Kutini. Kolokvij su sponzorirali Grad Popovača i Grada Kutina, a službeni jezici kolokvija bili su njemački i engleski.
Sudionici kolokvija posjetili su pavlinski samostan BDM na Moslavačkoj gori (Bela crkva), utvrde Garić i Jelengrad i stari grad Sisak. Na moslavačkim lokalitetima najprije su prezentirana povijesna saznanja (Silvija Pisk, doc. dr. sc.), osvrnulo se i na provedene arheološke radove (Andrej Janeš), a zatim se obično razvila zanimljiva i plodonosna stručna rasprava te su razriješene pojedine nejasnoće vezane uz izgradnju burgova (posebno na Gariću i Jelengradu). Kroz stari grad Sisak burgologe je proveo povjesničar i muzejski pedagog Gradskog muzeja Sisak Marijan Bogotić. Posljednji dan kolokvija sudionici su posjetili Muzej Moslavine u Kutini, u kojem je ravnateljica Jasmina Uroda Kutlić moderirala raspravu o promociji, prezentaciji i popularizaciji utvrda, te kako ih staviti što bolje u službu turizma.
U sklopu kolokvija održan je i radni sastanak Predsjedništva međunarodnog udruženja Castrum Bene koje okuplja vodeće srednjoeuropske stručnjake za utvrde (arheolozi, povjesničari, arhitekti). Na prijedlog trenutačne predsjednice doc. dr. sc. Silvije Pisk odlučeno je jednoglasno da će se u Moslavini od 21. – 26. svibnja 2019. održati velika međunarodna burgološka konferencija naslova Burg und Wirtschaft/ Castle and Economy/Utvrda i gospodarstvo. To će ujedno biti prva takva konferencija, ne samo u Moslavini, već i u Hrvatskoj.

Sudionike međunarodnog znanstvenog kolokvija Castrum Bene u Popovači je pozdravio gradonačelnik Josip Mišković sa suradnicima.