Prvomajska u srcu

Radnici Prvomajske, tvornice alatnih strojeva u Gojlu prvi su se put okupili nakon 30 godina. Tvornica hidrauličkih i pneumatskih uređaja i komponenti utemeljena je 1972. godine kao Prvomajska TSD Kutina. Zapošljavala je gotovo 300 radnika. Pod nazivom Hidraulika Kutina posluje od 1994. godine.

Na prvom okupljanju nakon prestanka proizvodnje na Gojlu okupilo se više od 100 radnika Prvomajske. „Ovo je prvo okupljanje, da se ispričamo, isplačemo, nasmijemo, a onda ćemo nastaviti organizirana druženja.“, rekao je Ivan Tomac pozdravljajući svoje radne kolege i prijatelje iz Prvomajske.

Dirljivi susret radnika Prvomajske Gojlo protekao je u prepričavanju uspomena i sjećanju na zajedničke dane. „Radili smo i gradili, bili smo mladi i sve smo mogli. Bilo je teško, ali i lijepo. Prvomajska je uvijek u srcu i nikad ju nećemo zaboraviti.“, poručili su radnici Prvomajske i najavili skora nova okupljanja i fešte te su zaključili „Najoblje su fešte bile u Prvomajskoj, u našem restoranu gdje su bili i najbolji radnički gableci.“

 

Prvomajska je bivša hrvatska tvornica alatnih strojeva, sa sjedištem u Zagrebu. Razvila se iz strojobravarske radionice koju su 1922. osnovala braća Jaroslav i Bedrich Ševčik, a koja je 1936. počela proizvoditi alatne strojeve.

Radionica je 1945. zapošljavala 180 radnika, a 1946. prešla je u državno vlasništvo i dobila ime Prvomajska.

U 1980-ima zapošljavala je 7500 radnika, od toga oko polovice u Zagrebu, a ostale u Raši, Ivancu, Golubovcu, Donjoj Stubici, Splitu, Labinu, Loboru, Drnišu i Ozlju, te imala dvije mješovite tvrtke: Macmon AG u Dübendorfu (osnovana 1965) i Fanamher u Meksiku (osnovana 1973). Prvomajska je jedina tvornica u bivšoj državi koja je još 1980-ih bila kompjutorizirana.

 

U procesu pretvorbe i privatizacije na početku 1990-ih završila u stečaju. Zaposlenik tvrtke Đuro Pačin 1992. kupio je pravo na korištenje znaka i imena te otvorio pogon i nastavio raditi u novoj tvornici u Vukovini pokraj Gorice. Danas ondje zapošljava 150 inženjera i radnika.