Novinarka Ivana Paradžiković – gošća Kutinskih dana znanosti i umjetnosti

Kutinski ogranak Matice Hrvatske i ove je godine organizirao Kutinske dane znanosti i umjetnosti u čast Gustavu Baronu, rektoru Zagrebačkog sveučilišta i znamenitom Kutinčaninu rođenom 16. listopada 1847.
Svake godine u suradnji sa Srednjom školom Tina Ujevića predstavlja se jedan stručnjak svoga područja koji je postigao uspjeh van Kutine, no koji je svoje srednjoškolsko obrazovanje stekao u ovoj školi, u našem gradu. Ovogodišnja gošća Kutinskih dana znanosti i umjetnosti bila je novinarka Ivana Paradžiković, koju učenici najviše poznaju kao urednicu dokumentarne emisije «Provjereno». Ivana Paradžiković, kako je rekla, rado se odazvala pozivu učenika novinarske sekcije SŠ Tina Ujevića, ugostila ih na Novoj TV i pozdravila danas učenike i profesore svoje bivše škole.

Predsjednik Ogranka Matice hrvatske Kutina, Dragutin Pasarić, izrazio je zadovoljstvo što ovogodišnja  gošća Dana znanosti i umjetnosti dolazi iz novinarske profesije, za koju je kao dugogodišnji novinar rekao da je zahtjevna, ali najljepša na svijetu.
Učenici Karla Ćosić i Krešimir Pavličić napravili su prezentaciju o Ivani Paradžiković, njezinom životnom putu koji ju je kao djevojčicu iz Vojvodine tijekom Domovinskog rata doveo u Kutinu, gdje je završila osnovnu školu Mate Lovraka i Srednju školu Tina Ujevića. Već tada , kako su potvrdili  okupljeni Ivanini profesori, iako je išla u matematički smjer, bilo je naznaka da će njezina želja za pravdom i ljubav prema knjizi i pisanju prevagnuti. To ju je odvelo na Fakultet političkih znanosti, smjer novinarstvo, koje je poslije u praksi rezultiralo radom u informativnom programu Nove TV, te ju zaustavilo na uspješnom  projektu zvanom «Provjereno» na kojem već radi 11 godina. Rijetka i nadasve profesionalna emisija koju gleda oko pola milijuna gledatelja aktualizira razne teme, s naglaskom na situacije kada sustav i institucije u potpunosti zakažu. Tada do izražaja dolazi borba za pravdu i pravo malog čovjeka, a ono što je najvažnije pokreće se rješavanje problema mnogim ljudima. Upravo na tu temu Ivani su pitanja postavljali učenici, ali i profesori koji su željeli čuti iz prve ruke o kriterijima, odabiru tema, poteškoćama ali i sretnim završecima priča pod uredničkom palicom Ivane Paradžiković,  novinarke i bivše učenice na koju su ponosni.

«Ono što radimo radimo iz srca, to osjećamo, znamo da je to pravi put i često nam je i samima teško suzbiti emocije. Vodimo se načelom pravde i istine, objavom provjerenih činjenica i na tome radi cijeli naš tim od 0 do 24.Naravno da ima i poteškoća i da se nije uvijek lako nositi s tim, ali mi ne odustajemo u traženju načina da pomognemo ljudima onda kada zakaže sustav, a takvih situacija je jako puno», objasnila je Ivana Paradžiković.
Zanimalo je učenike i kako joj je bilo u srednjoj školi, te čime se bavi u slobodno vrijeme. Ivana je majka sina Huga,  često dolazi u Kutinu, jer joj tu živi majka, a u slobodno vrijeme voli putovati.
«Treba slijediti svoje srce, ono što osjećaš i to je znak da si na dobrom putu. Ne bih to nazvala uspjehom, već prije da se treba orijentirati na ono što uistinu voliš», poručila je Ivana prisutnim maturantima.

U Knjižnici SŠ Tina Ujevića pozdravili su je ravnatelj škole Saša Sambolek, bivši ravnatelj Jakov Novokmet, profesorica Marija Leaković, Vesna Jakovljević i drugi profesori koji su joj predavali, kao i kutinski gradonačelnik Zlatko Babić. Dragutin Pasarić na kraju je gošći uručio poklone u vidu knjiga koje su napisali kutinski književnici, u znak sjećanja na gostovanje na «Kutinskim danima znanosti i umjetnosti» koji promoviraju sve naše bivše uspješne đake.