Kvartovski razgovori 3

Eko Moslavina organizirala je Kvartovske razgovore 3 na koje se odazvao veliki broj stanara stambenih zgrada i građana. Razgovaralo se o prikupljanju biorazgradivog otpada, uvođenje naplate usluge putem otpadomjera te putem čipova.

Ovaj sastanak samo je jedan u nizu s ciljem edukacije korisnika i prezentacije novog načina odlaganja miješanog komunalnog otpada te biorazgradivog komunalnog otpada sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom i Uredbi Vlade Republike Hrvatske o gospodarenju komunalnim otpadom.

U veljači ove godine Eko Moslavine je u dvije stambene zgrade u ulici Andrije Kačića Miošića u okviru pilot projekta postavila otpadomjere na kontejnere za otpad. Sada je poznato da će jedan dio stambenih zgrada na području Popovače i Kutine dobiti otpadomjere kako bi naplata odvoza komunalnog otpada bila pravednija i u skladu sa korištenjem usluge. Sa biorazgradivim otpadom dosta je problema počevši od neprikladnih prostorija za otpad u zgradama, navikama građana itd. Na četiri lokacije u Kutini uskoro će biti postavljeni polupodzemni spremnici. Građani su pohvalili taj projekt te su predložili i nove lokacije.

Na treće Kvartovski razgovore odazvao se veliki broj građana koji su pokazali spremnost za suradnju s Eko Moslavinom u traženju održivog i učinkovitog sustava prikupljanja otpada i pravednije naplate usluge. Istaknuli su kako se dosta problema pojavljuje zbog navika građana te onih koji na razne načine nastoje izbjeći plaćanje odvoza otpada. Također, građani su iznijeli i nekoliko prijedloga za poboljšanje i unapređenje sustava.

Direktorica Eko Moslavine Adrijana Cvrtila zahvalila je gađanima na sudjelovanju u Kvartovskim razgovorima te prijedlozima za unapređenje sustava. „Sve prijedloge koje je moguće uvest ćemo u sustav. Pri tome ćemo voditi računa da ti prijedlozi budu u skladu sa Zakonom i Uredbom te da budu poslovno održivi.“, istaknula je direktorica Eko Moslavine.

Građane su zanimale i najavljene nove cijene usluge odvoza otpada. Do kraja godine cijene se neće mijenjati, novi cjenik stupit će na snagu u siječnju iduće godine. Najavila je to direktorica Eko Moslavine. Prijedlog se još dorađuje. Poznato je da će se od iduće godine mjesečni računi sastojati od fiksnog dijela i varijabilnog dijela računa čiji će iznos ovisiti o korištenju usluge, odnosno o broju odvoza.

Novi prijedlog cijena građani će dobiti idućeg tjedna sa izjavama, koje će biti i ugovor korisnika usluge sa pružateljem usluge Eko Moslavinom.