»Glina – tradicija koja spaja» – projekt Udruge Terakota

Udruga keramičara Terakota iz Kutine provodi projekt «Glina – tradicija koja spaja», a jučer je održana završna radionica. Projekt je započeo u Tjednu cjeloživotnog učenja i Dječjem tjednu, a financiran je iz proračuna Grada Kutine. Partneri projekta su POU Kutina i Muzej Moslavine.

«Cilj ovog projekta je potaknuti obiteljsko zajedništvo, pobuditi interes i doprinijeti razvoju znanja i vještina građana na području umjetničke keramike, ali i njegovanje kulturne baštine Moslavine», rekla je Jasna Borovnjak dugogodišnja članica Udruge Terakota.

Radionica je okupila djecu i roditelje koji su se na ovaj način zajedno okušali u izradi keramičkih predmeta, a u tome im je pomogla predsjednica Udruge Senka Hoffman s osobitim smislom za kreiranje u raznim vrstama materijala.

«Predškolska i školska djeca na ovaj način susreću se s novim materijalom, mogu ga opipati i vidjeti krajnji rezultat rada u glini. Uz samu izradu ovaj projekt promovira i kulturno povijesnu baštinu Moslavine, što je vidljivo i kroz njihove uratke», rekla je Senka Hoffman.

Tematski motivi kojima su se djeca i roditelji jučer bavili su tradicijski predmet vezani uz Božić, a radionica je rezultirala zanimljivim predmetima.

Projekt «Glina – tradicija koja spaja» krenuo je u listopadu 2018. uz prezentaciju ravnateljice Muzeja Moslavine, Jasmine Uroda Kutlić. Dosad su održane tri radionice, ali budući da ima interesa umjesto planirane četiri radionice bit će ih održano pet.Po završetku radionica bit će organizirana izložba radova, koji su svojom tematikom uklopljeni u Europsku godinu kulturne baštine koju podržava RH preko Ministarstva kulture.

Projekt su svojim dolaskom na radionice podržali gradonačelnik Kutine Zlatko Babić, te pomoćnica pročelnika za društvene djelatnosti, Kornelija Marošević.