Đuro Butina i Matija Sloup – nagrade Grada Kutine za 2018.

Gradsko vijeće Kutine na jučerašnjoj 14. sjednici donijelo je odluku o dobitnicima nagrada grada Kutine za 2018. godinu koje će im biti dodijeljene na Dan grada Kutine 10. studenog. «Povjerenstvo za dodjelu nagrada odluku je donijelo jednoglasno. Đuro Butina dugi niz godina bavi se radom na području umjetnosti, kulture, kazališta. U svom radu je aktivan i nesebičan, te  on zaslužuje nagradu za životno djelo. Matija Sloup dobit će godišnju nagradu Grada za svoja sportska postignuća. Kao paraolimpijac Sloup je osvojio zlatnu medalju u bacanju kugle na EP u Berlinu, ali i druge nagrade i priznanja, te je na taj način pronio i ime Kutine», pojasnio je član povjerenstva Marijan Borojević.

Na 14. sjednici Gradskog vijeća Kutine vijećnik Stranke rada i solidarnosti, Damir Petravić stavio je svoj mandat u mirovanje. Na njegovo je mjesto jučer prisegnuo vijećnik Antun Perolli.

Gradskom vijeću Kutine jučer su svoja izviješća podnijeli ravnatelji kutinskih osnovnih škola i Dječjeg vrtića. Raspravljalo se o stanju u školama i vrtićima, energetskoj obnovi objekata, prehrani i prijevozu učenika, te projektu Škola za život u koji je uključena jedina škola iz Kutine, OŠ Vladimira Vidrića. Ravnateljica škole Snježana Coha objasnila je vijećnicima tijek provedbe eksperimentalnog programa u ovoj školi.

Ravnatelji škola i Dječjeg vrtića zadovoljni su ulaganjima u energetsku obnovu škola i vrtića, te su od roditelja tražili strpljenje što se radovi još izvode u nekim školama. Ono gdje je bilo zahtjeva prema Gradu je opremanje škola u smislu podizanja standarda učenika u nastavnom procesu što se ponajviše odnosi na OŠ Banova Jaruga.

Vijećnica Ana Balaško predložila je da se stvori okvir bolje suradnje škola s lokalnim OPG-ovima kod nabavke hrane za dnevne potrebe učenika, nevezano uz postojeći projekt voća i povrća u školama koji se u Kutini pod nadležnošću Ministarstva provodi već više godina, a čiju je provedbu objasnio pročelnik Željko Tomičić. Vijećnici su podržali izvješća ravnatelja škola i vrtića, a ponovno je aktualizirana i dugogodišnja želja da sve škole rade u jednoj smjeni. Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić podnio je izviješće o radu za prvu polovinu godine i nabrojao projekte na kojima se trenutno radi. I dalje kao glavni cilj ističe razvoj gospodarstva, a trenutnu situaciju u proračunu ocijenio je dobrom.

»Likvidnost je dobra. Rješavamo sve prispjele obveze, prvenstveno prema izvođačima radova na energetskoj obnovi škola i vrtića, pristupnoj cesti na novom trgu, Poduzetničkom inkubatoru. Naš cilj je stvoriti dobre uvjete za sljedeću godinu. Kupit ćemo poslovni prostor u vlasništvu Petrokemije i to ćemo morati isfinancirati u idućoj godini, no pazimo na likvidnost. Cilj nam je istim tempom nastaviti i u sljedećoj godini kako bi stvorili što bolje uvjete za razvoj gospodarstva», kaže Babić.

Vijećnici su većinom glasova izglasali 3. rebalans proračuna koji s povećanjem od 2,9 mln kn iznosi oko 134 mln kn, a razloge povećanja odnosno izmjena objasnio je pročelnik za financije Ivan Crnac: »Tri su razloga zbog kojih moramo ići na izmjene proračuna. Prvo moramo osigurati 1,6 mln kn za kupnju uredskog prostora u ulici Kralja P.K. IV u centru 2 (950 m2) od Petrokemije, zatim kupujemo cisternu Vatrogasnoj postrojbi i to će ići kroz zaduženje, a treće u proračun moramo uvrstiti programe POU-a koji se u 100% iznosu financiraju iz EU sredstava».

Među ostalim izglasan je i prijedlog za provedbu ulaganja u projekt izgradnje dječjeg igrališta u Kutinskoj slatini u sklopu natječaja LAG Moslavina. Jedno od pitanja na aktualnom satu bilo je i pitanje Dražena Kindermana oko uvođenja autobusne linije za prijevoz učenika iz ulica Kutinska Lipa, Mije Stuparića i Brdovite ulice do OŠ Stjepana Kefelje. Ima naznaka da bi se to moglo povoljno riješiti bar za sljedeću školsku godinu. Više o ovoj i ostalim aktualnim temama poslušajte na Aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća Kutine kojega Radio Moslavina prenosi danas (26.10.) nakon dnevnih novosti u 16 sati.