Dokapitalizacije Petrokemije pri kraju

telefonska sjedinica Vlade RH

VLADA DONIJELA ODLUKE KOJE OMOGUĆUJU ZAVRŠETAK DOKAPITALIZACIJE PETROKEMIJE od strane strateških partnera, priopćeno je iz Vlade

Vlada je dala suglasnosti za pretvaranje potraživanja Republike Hrvatske u temeljni kapital Petrokemije, zatim za stjecanje udjela u ime države u trgovačkom društvu Petrokemija Agro Trade te suglasnost i ovlaštenje za sklapanje ugovora o dokapitalizaciji i restrukturiranju Petrokemije, a donijela je i odluku kojim se ovlašćuje Skupština HEP-a za reprogram duga Petrokemije s osnove isporuke plina.

“Prihvaćanjem ovih odluka Vlada je ispunila sve dogovorene obveze koji su uvjet zaključenja transakcije i stvorila je uvjete za uspješnu dokapitalizaciju od strane strateških partnera”, ističe se u priopćenju Vlade.

Naime, proces dokapitalizacije Petrokemije započet je još sredinom 2017. godine, no tijekom ove godine “intenzivirane su aktivnosti na provedbi procesa kroz razgovore i komunikaciju s potencijalnim strateškim parterima te s Europskom komisijom, u smislu potvrde u suglasnosti cijeloga procesa sa Smjernicama Europske komisije o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje nefinancijskih poduzetnika u teškoćama”, napominju iz Vlade.

Podsjećaju da su u svibnju ove godine Ina i PPD (Prvo plinarsko društvo) Vladi dostavili zajedničko pismo namjere za sudjelovanjem u uplati i upisu dionica Petrokemija u trenutnom procesu dokapitalizacije te je nakon zaprimanja službene ponude, započeo zajednički rad na izradi među-dioničarskog ugovora.

“Vlada je radi pripreme dokapitalizacije preuzela obveze Petrokemije u iznosu od 450 milijuna kuna, dok se dodatnih 450 milijuna kuna svježeg kapitala očekuje od investitora koji žele dokapitalizirati tvrtku – to su prije svega INA i PPD, te druga javna poduzeća, mirovinski fondovi i ostali zainteresirani ulagači”, ističu iz Vlade.

Podsjećaju i da je u subotu, 27. listopada održana sjednica Nadzornog odbora Petrokemije na kojoj je donesena odluka o davanju suglasnosti Upravi na odluku o provođenju postupka povećanja temeljnog kapitala ulozima u pravima, ulozima u novcu te utvrđivanju pravila alokacije novih redovnih dionica.

“Petrokemija d.d., glavni je proizvođač mineralnih gnojiva s godišnjom proizvodnjom od 1,2 milijuna tona gnojiva i kemijskih proizvoda te Vlada očekuje da će završetak procesa dokapitalizacije omogućiti dugoročno kvalitetno poslovanje te restrukturiranje Petrokemije”, zaključuje se u priopćenju.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić novinarima je danas izjavio kako su Vladine odluke vezane uz završetak procesa dokapitalizacije Petrokemije i očuvanje te tvrtke koja ima strateški interes za državu. “Odluke su vezane uz završetak procesa dokapitalizacije Petrokemije, uz stabilizaciju društva i očuvanja tvrtke koja definitivno ima strateški interes za Republiku Hrvatsku”, rekao je Tolušić odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka potpredsjednika Europske komisije za euro i socijalni dijalog Valdisa DOMBROVSKISA i hrvatskog premijera Andreja Plenko ića.

Tako je odlukom o davanju suglasnosti za pretvaranje potraživanja države u temeljni kapital Petrokemije dala suglasnost Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) da provede postupak kojim će se potraživanja Petrokemije, a koja je država preuzela od tri banke – Erste&Steiermarkische Bank, Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) i Hrvatske poštanske banke (HPB) – u ukupnom iznosu od 450 milijuna kuna pretvoriti u temeljni kapital kutinske tvrtke.

Ujedno je Vlada zadužila CERP da u ime i za račun države s Petrokemijom sklopi ugovor o unosu tih potraživanja u temeljni kapital, a temeljem kojeg će biti izvršeno povećanje temeljnog kapitala kutinskog proizvođača mineralnih gnojiva sa 42,9 na 492,9 milijuna kuna, izdavanjem 45 milijuna dionica, nominale 10 kuna.

Naime, Vlada je još 24. svibnja ove godine donijela odluku kojom je preuzela tražbine triju banaka prema Petrokemiji, a u cilju provođenja financijske konsolidacije Petrokemije, podsjeća se u obrazloženju Vladine odluke.

Odlukom o davanju suglasnosti za stjecanje udjela u ime Republike Hrvatske u trgovačkom društvu Petrokemija Agro Trade, Vlada je dala suglasnost CERP-u da s Petrokemijom sklopi ugovor kojim bi država uz naknadu od jedne kune stekla dva poslovna udjela u Petrokemija Agro Tradeu, ukupne nominalne vrijednosti 5,3 milijuna kuna, što čini stopostotni udio u toj tvrtki.

Trećom je odlukom s današnje sjednice Vlada dala suglasnost i ovlaštenju za sklapanje Ugovora o dokapitalizaciji i restrukturiranju Petrokemije, a kojom ovlašćuje CERP da u ime države sklopi taj ugovor s tvrtkama Terra mineralna gnojiva, Inom i PPD-om.

Vlada je donijela i odluku o reprogramu duga Petrokemije, temeljem koje bi Hrvatska elektroprivreda (HEP) reprogramirala dug kutinske tvrtke za isporučeni plin, i to u iznosu do maksimalno 330 milijuna kuna. Glavna skupština HEP-a zadužena je za donošenje odluka kojima će to i realizirati.

Inače, kutinska je Petrokemija danas objavila javni poziv na upis najmanje 40 do najviše 45 milijuna novih dionica, kojima planira prikupiti najmanje 400 do najviše 450 milijuna kuna novog kapitala, a upis dionica trajat će od 29. listopada u 8,30 sati do 31. listopada do 16,30 sati.

Pojedini ulagatelj, kako se navodi u javnom pozivu, može upisati i uplatiti minimalno milijun novih dionica u iznosu od 10 milijuna kuna.

Razdoblje uplate za nove dionice jednako je razdoblju upisa – od 29. listopada od 8,30 sati do i uključujući 31. listopada do 16,30 sati. Ako upis i uplata novih dionica budu u cijelosti obavljeni prije isteka rokova određenih u javnom pozivu, Uprava Petrokemije ovlaštena je zaključiti izdanje ne čekajući istek navedenih rokova.