Potpisan ugovor za energetsku obnovu Dječjeg vrtića Maslačak

Dječji vrtić Kutina dobio je 2,5 mln kn bespovratnih sredstava za energetsku obnovu Dječjeg vrtića Maslačak. Ugovor je potpisala ravnateljica vrtića, Sandra Todorov, a potpisivanju su nazočili gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić, direktor RA Mrav, Tomislav Kojundžić, te pročelnici odjela za gospodarstvo i dr. djelatnosti, Hrvoje Krmelić i Željko Tomičić sa suradnicima.

Dječji vrtić Kutina uz pomoć Razvojne agencije Mrav prijavio je projektni prijedlog energetske obnove objekta „Maslačak“ punog naziva  «Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora” pri Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, a projektna vrijednost obnove vrtića Maslačak procijenjena je na 4,3 mln kn. Odlukom Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u tu svrhu dobiveno je 2,5 mln kn ili 60% sredstava, dok će ostalo sufinancirati Grad Kutina i Ministarstvo regionalnog reazvoja, ako se prođe na natječaju. “Energetska obnova uključit će niz radova s ciljem uštede energije u iznosu od 60,14% što uključuje i ekološku komponentu smanjenja emisije ugljičnog dioksida za 68,50%. Posebno nas veseli što ćemo obnoviti vrtić koji se nalazi u centru grada u kojem će se djeci omogućiti ugodniji i kvalitetniji boravak, a pritom ostvariti znatna energetska ušteda do čak 60%“, istaknuo je gradonačelnik Zlatko Babić. Dodao je kako je Grad Kutina prošao i na projektu za izgradnju novog igrališta u Dječjem vrtiću “Neven“ koji uključuje i nabavu dodatnih sprava, te promjenu podova u dvorani, vrijednom 1,7 mln kn.

„Ovo je do sada najveća investicija u zadnjih nekoliko desetljeća. Posljednja ulaganja bila su 1979. godine kada su na zgradi objekta Maslačak nadograđene jaslice i dvorana», rekla je ravnateljica vrtića, te pritom zahvalila Razvojnoj agenciji MRAV koja im je pomogla u realizaciji i prijavi projekta. «200 mališana i korisnika našeg vrtića Maslačak dobit će kvalitetnije uvjete boravka u vrtiću“, istaknula je Sandra Todorov, te dodala kako će ulaganja u sklopu projekta poboljšanja materijalnih uvjeta u ustanovama ranog i predškolskog odgoja rezultirati novim igralištima na objektu Dječjeg vrtića “Neven“ i “Maslačak“ koja će biti sigurnija, te realizirana po novim normativima i standardima koji zahtijevaju cjelokupni boravak djece na igralištima.

Tomislav Kojundžić, direktor RA Mrav rekao je kako je trenutno u provedbi 20-tak projektnih prijedloga u vrijednosti od 60 mil kuna.“Projektni prijedlozi obuhvaćaju energetsku učinkovitost u većoj mjeri, imamo nešto i društvenih projekata, ali i dalje se prijavljujemo na natječaje koliko god možemo i koliki su naši kapaciteti“, rekao je direktor RA MRAV.

 

Gradonačelnik je zaključio kako je u tijeku energetska obnova na četiri zgrade, tri osnovne škole i objektu dječjeg vrtića „Neven“ ukupne vrijednosti 16 mln kuna. Tom prilikom najavio je izgradnju novog Dječjeg vrtića za koji se radi na projektnoj dokumentaciji čime bi se u potpunosti riješile liste čekanja i broj djece uskladio s pedagoškim standardima, što smatra doprinosom cilju poboljšanja kvalitete života i osiguravanja jednog od uvjeta ostanka mladih obitelji u Kutini.