Neven Jakovljević – Akvareli

U Galeriji Muzeja Moslavine sinoć je otvorena izložba šibenskog akvarelista Nevena Ante Jakovljevića. Ovom izložbom Muzej Moslavine na najbolji je mogući način otvorio jesenski ciklus događanja u svom prostoru. „Nadam se da će vas ovi akvareli sa svojim mediteranskim duhom podsjetiti na ugodno provedene ljetne dane i s dozom nostalgije uvesti u jesen“, kazala je ravnateljica Muzeja Moslavine Jasmina Uroda Kutlić u uvodnom govoru.

Rad Nevena Ante Jakovljevića predstavio je povjesničar umjetnosti i kustos Muzeja Moslavine, prof. Mladen Mitar. Nije mu bilo teško govoriti o radovima ovog mladog akvarelista rođenog u Šibeniku, jednim dijelom i zbog bliskosti Dalmaciji iz koje obojica potječu.

U popratnom katalogu skupina akvarela Nevena Jakovljevića opisana je i u podnaslovu „Dalmacija u mom oku“ jer obrada svakog detalja dalmatinskog krajolika proistekla je upravo iz oka autora. Kamen, drveni prozori, barke, bonaca, srdele i smokve na limenom tanjuru, motivi su koji prožimaju djela autora, kojega kako ističe Mladen Mitar, krase velike crtačke sposobnosti: «Jakovljevićev akvarelistički metier pomaže mu da s lakoćom dotakne tankoćutnost i lazurnost, čistoću i prozirnost, te najznačajnije odlike akvarela».

Događaj je zaokružen glazbom profesora Osnovne glazbene škole Borisa Papandopula Saše Begovića koji je između ostalog odsvirao i odu Dalmaciji „Dalmacijo, povišću pritrujena.“

Neven Jakovljević je kratko zahvalio na toplim riječima dobrodošlice, nadajući se kako će se njegova djela dopasti posjetiteljima kutinske izložbe koju je otvorila zamjenica gradonačelnika Kutine, Sonja Repić. Zahvalila je autoru na obogaćivanju kulturnog programa svojom izložbom akvarela, te najavila jesen bogatu kulturnim događanjima.