In Memoriam Josip Kovač Đoni

U Popovači je u ponedjeljak, 17. rujna 2018. u 77. godini života preminuo Josip Kovač Đoni.

Josip Kovač Đoni, rođen je 25. studenog 1941. godine u Potoku, Popovača. Osnovnu školu završio je u Popovači. Odlaskom u Zagreb upisuje školu za Primijenjenu umjetnost na odsjeku slikarstva kod profesora Fabrisa. 1974. godine upisuje Likovnu akademiju na kojoj je diplomirao 1978. godine kod prof. Nikole Reisera. 1993. godine diplomirao je i na Grafičkom odjelu Likovne akademije u Münchenu kod profesora Renea Foxa.
Do 2003. godine živi i radi u Zagrebu. Zajedno s prvim načelnikom Općine Popovača, profesorom Stjepanom Beletom i Ljiljanom Kerepčić, 1996. godine osniva Udrugu Likovno društvo „Moslavački krug” i postaje predsjednik tog likovnog društva. Tu je funkciju vjerno obavljao do kraja svog života, dajući snažan doprinos promicanju vrijednosti likovne umjetnosti i očuvanja kulturne baštine moslavačkog kraja. Jedan je od inicijatora uređenja Tradicijske okućnice u Popovači sa obnovljenom stambenom katnicom u središtu Popovače gdje je smještena donatorska zbirka umjetničkih djela, uporabnih i dekorativnih predmeta te etnografska zbirka Zorke Sever.
Josip Kovač Đoni organizirao je brojne likovne kolonije, izložbe, poetske i druge umjetničke susrete, njegovao bogatu suradnju sa ostalim udrugama na području grada Popovače i isticao se po svom nesebičnom humanitarnom angažmanu.
Među brojnim priznanjima koja je primio za svoj, kako profesionalni, tako i društveni rad, ističe se i ovogodišnja Nagrada za doprinos ugledu i promociji Sisačko-moslavačke županije.