Lipovljanski susreti 2018.

Lipovljani su proteklog vikenda živjeli u znaku Lipovljanskih sureta koji iz godine u godinu okupljaju sve više građana.

Nalazeći se na području Zapadne Slavonije, nastavljajući se na Moslavinu, ovo živopisno mjesto postalo je prepoznato kao jedno od mjesta s najviše nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj.

13 različitih etničkih cjelina žive zajedno 365 dana u godini te je upravo ovakav model ono čemo Hrvatska teži, a to je demokratsko društvo u kojem su svi narodi ravnopravni. Da je ovakav model dobar primjer zajedničkog života svjedoči i manifestacija održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, Savjeta za nacionalne manjine RH, Sisačko moslavačke županije, INE, te brojnih drugih partnera i sponzora. Ovogodišnja zemlja partner Lipovljanskih susreta je Kanada, čiji je veleposlanik Daniel Maskimiyuk prisustvovao središnjoj priredbi.

Trodnevni događaj otvorio je gospodarski susret u organizaciji HOK, Županijske komore Sisak, a prilika je to za stvaranje poduzetničke klime, stjecanje novih poznanstava u svijetu gospodarstva koje također ne poznaje granice.

Nastavljen je drugoga dana Okruglim stolom na temu migracija u Europi, a u organizaciji Savjeta za nacionalne manjine RH. Uz predsjednika Savjeta Aleksandra Tolnauera, predavanje je održala i docentica Pravnog fakulteta u Zagrebu, Antonija Petričušić koja je vrlo otvoreno progovorila o problemima s kojima se nacionalne manjine susreću u praksi,  s naglaskom na činjenicu da ograničavanje i uskrata prava nacionalnih manjina predstavlja napad na demokratski poredak. Sve predstavnike društveno političkog života pozvala je da se uključe u rješavanje  problema kojiha ima na svim razinama.

Bogat kulturno umjetnički i zabavni program, uz sajam obrtničkih štandova u mjesnom parku plijenio je pažnju posjetitelja. Slovaci, Česi, Ukrajinci, Srbi, Nijemci, Bošnjaci, Mađari, Romi, Talijani i Crnogorci predstavili su svoj folklor, nošnje i gastronomiju na Lipovljanskim susretima.

Kuhao se mađarski gulaš i grah, pekle su se tufahije i baklave, austrijski kuglof, ukrajinske piroge… Nakon mimohoda nastup na središnjoj pozornici otvorili su Lipovljanski zbor Lira, te Nina Kraljić Odom radosti, nakon čega je uslijedio bogat nastup kojega je vodio Branko Uvodić.

Načelnik Općine Nikola Horvat pozdravio je brojne goste sa svih političkih razina, a izaslanik predsjednice RH, sisačko moslavački župan Ivo Žinić otvorio je priredbu.

Posjetiteljima su se obratili Olivera Majić izaslanica gradonačelnika Bandića, veleposlanik Daniel Maksimijuk, te Aleksandar Tolnauer predsjednik Savjeta za nacionalne manjine, a nazočili su joj i saborski zastupnici Željko Lenart, Davor Bernardić i Vladimir Bilek, te načelnici susjednih gradova i općina. Grad Kutinu predstavljala je zamjenica gradonačelnika, Sonja Repić. Svi govornici ove priredbe govorili su o važnosti razvijanja multikulturalnosti na svim nivoima, potrebi poštivanja prava nacionalnih manjina, te bogatstvu koje većinskom stanovništvu  donosi različitost kultura i običaja.

 

Na ovogodišnjim susretima nakon središnje priredbe goste je zabavljao Mladen Grdović, dan ranije Lidija Bačić. Nedjelja je obilježena brojnim zabavnim cjelodnevnim sadržajima od natjecanja sjekača, vatrogasnih pokaznih vježbi, do kuhanja graha iz kotlića… Sve je završilo uz Tamburaški sastav Boje noći.