VI. Dani češke kulture u Međuriću

U Međuriću su proteklog vikenda održani VI. Dani češke kulture Grada Kutine.

Velika manifestacija u organizaciji Češke besede Međurić održana je pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH, Sisačko moslavačke županije, Grada Kutine i Vijeća Češke nacionalne manjine Grada Kutine.

“Svake godine nastojimo unaprijediti naše Dane češke kulture, uvodimo neke novine i tražimo najbolji način kako prezentirati češku tradiciju. Kao što možete vidjeti na štandovima dajemo priliku i drugim narodima da predstave svoje posebnosti i obilježja njihove kulture. Ove godine novina nam je natjecanje u obavljanju žetvenih poslova”, rekao je predsjednik Češke besede Međurić, Velibor Potužak.

Dani češke kulture započeli su staročeškim jamarkom, izložbom starih alata i pomagala na gospodarstvu. Na štandovima su se predstavili KUD-ovi koji su kasnije održali svoj program na pozornici, Češka beseda Međurić, Češka beseda Dežanovac, ČB Treglava, ČB Končanica, Matica Slovačka Međurić, bošnjački KUD Ljiljan iz Rajevog sela, Srpsko kulturno prosvjetno društvo “Moslavina” iz Garešnice,  KUD Mijo Stuparić iz Velike Ludine, te Puhački orkestar ČB koji je i otvorio nastup.

Predsjednica Saveza Čeha u RH Anamaria Štruml-Tuček obznanila je pobjednika u obavljanju žetvenih djelatnosti, a to je ČB Treglava kojoj je saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu  Vladimir Bilek uručio prigodne poklone. Bilek je tom prilikom rekao kako je ovo lijepa tradicija koju treba nastaviti njegovati, a Češku besedu Međurić pohvalio kao mjesto koje se uistinu trudi sačuvati češki jezik i kulturu.

Program je pratila i predstavnica Sisačko moslavačke županije Ivanka Roksandić, te predstvnik Grada Kutine Robert Kolenc koji su također naglasili važnost njegovanja češke tradicije koja je vrlo vidljiva i prepoznata u Sisačko moslavačkoj županiji, ali i diljem Republike Hrvatske.

Posebnu pozornost plijenili su najmlađi, koji su pokazali da Međurić i njegova češka, ali i slovačka kultura neće izumrijeti. Za mještane Međurića ovo je bio važan dan, dan okupljanja i druženja, a ove godine vrijeme ih je poslužilo.