Obrtnicima nedostaje radnika za prijave na Natječaje

Z. Babić: Nemam čarobni štapić

Udruženje obrtnika Kutina koje okuplja obrtnike s područja gradova Kutina i Popovača i Općine Velika Ludina stabilno je i uspješno posluje. To je zajednički uspjeh svih članova koji unatoč svim nevoljama i preprekama uporno odolijevaju. Istaknuto je to na redovnoj Skupštini Udruženja.

Obrtnici se u posljednje vrijeme suočavaju s nedostatkom radne snage što se odražava i na njihovu mogućnost javljanja na razne natječaje za dobivanje poslova. Na taj problem ukazao je i gradonačelnik Kutine Zlatko Babić. „Na natječaje za posao javlja nam se jako malo izvođača. Zbog toga je povećana i cijena radova pa sad imamo problem da su cijene u prosjeku za 25% veće od očekivanih, od cijena prije godinu dana. Zbog toga se ponavljaju natječaji i početak radova se odužuje. Na kraju smo sretni da se uopće netko i javi na natječaja za izvođenje radova. Mnogi misle kako je rješenje problema u podizanju cijena rada i plaća.“. Rekao je to gradonačelnik Kutine te je dodao kako se vrlo malo obrtnika javlja za korištenje brojnih poticajnih mjera Grada Kutine za razvoj poduzetništva i obrtništva.

Ivica Ružička, predsjednik Udruženja obrtnika Kutina

Predsjednik Udruženja obrtnika Ivica Ružička istaknuo je kako Udruženje ima vrlo dobru i konstruktivnu suradnju sa Gradom Kutina. „Nadam se da će suradnja i dalje biti dobra, ali uvijek se može bolje. Vrata Grada Kutine su otvorena za suradnju, a ja apeliram na obrtnike da kad imamo problema, da ih probamo riješiti. Mi nismo velike firme, obrtnici su mali, ali nas ima puno i zajedno smo velika firma. Trenuto Udruženje obrtnika broji 478 obrtnika s područja Grada Kutine, Grada Popovače i Općine Velike Ludine, na području Kutine aktivno je 312 obrta. Treba skupiti glavu u hrpu, nije lagano. Svi pričaju kako treba povisiti plaću, lako je pričati, ali treba zaraditi taj novac. Mi pošteno radimo, ali cijena sata usluge je takva da mi teško možemo povisiti plaću, odnosno zaraditi novac da se radnicima povisi plaćamo. Mi znamo kako je teško zadržati dobrog radnika i dali bismo im plaće veće od 1000 eura, ali taj novac moramo zaraditi. Strgamo se od posla da bi uopće opstali i da državni ostanemo najviše dužni 300 kn što je dozvoljeno, a istovremeno naplata od države je jako teška.“

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić pozvao je obrtnike da koriste poticajne mjere te ih je pozvao i na suradnju. „Želimo aktivirati Industrijsko logističku zonu. Očekujemo i pozivamo vas da se i tu uključite kako bismo potaknuli razvoj poduzetništva i dolazak investitora.“, rekao je Zlatko Babić i dodao: „Mjere Grada Kutina za poticanje obrtništva su objavljene na službenoj internetskoj stranici Grada Kutine i vi ih manje-više znate. One se mijenjaju za kojih 10 tisuća kn po mjeri, bio ovaj ili onaj gradonačelnik i to je u okvirima koje određuju zakon i mogućnosti proračuna Grada Kutine. Jer, moramo financirati socijalu, kulturu, sport, proračun je tako raspoređen i teško je napraviti velike pomake. Ja nemam čarobni štapić da napravim revoluciju i da mogu spasiti obrtnike u Kutini, koji su u težoj situaciji.“

Članovi Udruženja obrtnika ukazali su na niz problema s kojima se suočavaju zbog prenormiranosti i kompliciranosti zakona, spore birokracije te fiskalne i porezne (re)presije te su zaključili kako na povećanje cijene rada zaposlenih najviše može utjecati država svojim mjerama i učinkovitijim birokratskim aparatom.