Društvo pravnika Kutina

Obnovljen je rad Društva pravnika Kutina. Na obnoviteljskoj skupštini za predsjednicu je izabrana Mira Malačić, zamjenica predsjednice je Ivana Canjuga Bedić, a tajnik Udruge je Marko Galović.

U Kutini je aktivno nešto više od 70-ak pravnika, a više od polovice odazvalo se pozivu na obnoviteljsku Skupštinu društva. „Ugodno smo iznenađeni odazivom i vjerujem da ćemo biti aktivni u radu.“, rekao je Goran Aparac, u ime incijatora obnove rada Društva pravnika. “Rad Društva je zamro, ali imamo pravnu osnovu da nastavimo s radom i na skupštini ćemo sve akte uskladiti s novim Zakonom o Udrugama.“, rekao je Goran Aparac.

Sudionici obnoviteljske Skupštine pozdravili su inicijatviu te se naglasili kako je bilo potrebno da se obnovi rad Društva pravnika Kutine zbog struke, suradnje među pravnicima, ali i aktivnijeg uključivanja u život lokalne zajednice

Zvonimir Jelinić, prof. na Pravnom fakultetu u Osijeku u uvodnom dijelu Skupštine održao je predavanje o radu Udruga. Istaknuo je kako će svaka Udruga biti uspješna ako pravilno postavi ciljeve. Istaknuo je kako je vrlo važno što se obnavlja rad Društva pravnika, jer interes za studiranjem prava sve je slabiji. „Uz to svjedoci smo standardizacije pravnog posla te sveprisutnijoj pravnoj robotici i outsourcingu. Naš je zadatak promocija prava kao elitnog poziva te promicanje ugleda pravničkog poziva. Zato je važno u Udruzi raspravljati o problemima pravničke struke, ali isto tako važno je uključiti se i u društveni život lokalne i šire društvene zajednice.“, istaknuo je prof. Zvonimir Jelinić te je kao dobar primjer udruživanja pravnika naveo Global Justice Network iz Švicarske.

U nastavku Skupštine donesene su sve potrebne odluke i imenovanja kako bi se Društvo pravnika Kutina uskladilo sa pozitivnim zakonskim propisima. U Društvu pravnika Kutina su suci, odvjetnici, javni bilježnici, pravnici koji rade u javnim službama te pravnici koji rade u gospodarstvu. Domaćin skupštine bila je Petrokemija te je kutinske pravnike u ime Petrokemije pozdravio pravnik Renato Habek.

Skupštinu je pozdravila te je kutinskim pravnicima čestitala i poželjela uspješan rad Silvija Desić Basarić, predstojnica Ureda državne uprave u Sisku, čestitkama se pridružila i zamjenica gradonačelnika Kutine pravnica  Sonja Repić. „Grad Kutine podržava organizacije civilnog društva. Podržat će i naše Društvo pravnika. Vjerujem da ćemo biti proaktivni, imamo priliku jer Grad Kutina ima jasne propise o projektnom financiranju Udruga pa sam sigurna da ćemo mi kao pravnici u tome biti uspješni, jer uz znanje ne nedostaje nam ideja.“, zaključila je Sonja Repić.

U neobaveznom dijelu programa nastupila je kutinska Ženska vokalna skupina SiDone te su kutinski pravnici i pravnici gosti razmijenili iskustva u radu i spomenuli probleme s kojima se susreću u pravnom poslu.