56. bojna – ponos Kutine

Branitelji, predstavnici Grada Kutine i građani polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen ploče u Parku 56. samostalne bojne obilježili su godišnjicu osnivanja ove slavne postrojbe 28. lipnja 1991. godine.

Đuro Jonaš, zamjenik prvog ratnog zapovjednika 56. bojne Zvonimira Gregorića Regice prisjetio se lipnja 1991. godine kada je po zapovjedi generala Martina Špegelja oformljena 56. samostalna bojna HV Kutina. „Kad smo krenuli u obranu Domovine išli smo srcem i danas smo ponosni na sve što smo napravili i na naše branitelje.“, poručio je Đuro Jonaš.

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić dodao je kako je samo tri dana nakon odluke o osamostaljenju Hrvatske što se danas slavio kao Dan državnosti oformljena kutinska 56. samostalna bojna. „Kutinčani su spremno krenuli u obranu Domovine i dali su veliki doprinos u Domovinskom ratu. Kutinčani, naša 56. bojna osnovana je u lipnju, a već u listopadu oslobodila je prvo mjesto u Domovinskom ratu. Na tome i svemu što su dali u obrani Domovine zahvalni smo i ponosni i nećemo dopustiti da se to zaboravi.“, poručio je gradonačelnik Kutine.

Obilježavanje obljetnice osnivanja 56. samostalne bojne HV Kutina nastavljeno je misom u župnoj crkvi i malonogometnom utakmicom veterana 56. bojne i Hrvatske nogometne reprezentacije.