STEM klub “Antonija Novokmet” – počeo s radom

U kutinskoj SŠ Tina Ujevića danas je s radom počeo STEM Klub “Antonija Novokmet”. Klub je osnovan u sjećanje na prerano preminulu kćer profesora Mirana Novokmeta, bivšu učenicu ove škole, Antoniju Novokmet. Kao mag.ing. računarstva Antonija Novokmet bila je vrsna STEM stručnjakinja koja može biti uzor mladim djevojkama koje zanima ovo područje.

Tvrtka GDi iz Zagreba u kojoj je Antonija bila zaposlena jedna je od najboljih informatičkih tvrtki u Hrvatskoj, a u sjećanje na svoju iznimnu djelatnicu odlučila je stipendirati jednu nadarenu učenicu SŠ Tina Ujevića stipendijom koja nosi ime “Antonija Novokmet”.  Uz to tvrtka je odlučila  i financijski poduprijeti fokusne grupe naprednih učenika iz područja računalnih i srodnih tehnologija. Tako je osnovan i Fond pod nazivom “STEM klub Antonija Novokmet” uz želju da u njegovom radu sudjeluje što više djevojaka izvrsnih iz područja računarstva i tehnologije.

STEM klub danas je otvoren predavanjem o robotici docentice  Ane Sović Križić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu koja je ujedno i predsjednica Hrvatskog robotičkog saveza. Ona je kroz zanimljivo predavanje prezentirala jedan segment robotike, kako bi učenicima pokazala što sve roboti mogu, a ujedno ih time i potaknula da upišu FER koji onima koji vole to područje pruža velike mogućnosti.

Vlasnik tvrtke GDi Boran Lončarić ukratko nam je rekao kako se tvrtka GDi bavi kompletnim softwerom za upravljanje imovinom, resursima, te upravaljanjem procesima u srednjim i većim organizacijama. Tvrtka ima dobru suradnju s FER-om i cilj joj je potaknuti što veći broj nadarenih mladih ljudi, osobito djevojaka, da se bave ovim poslom i ostvare svoje potencijale. Djevojke su se s nekadašnjih 4% popele na današnjih 25% zastupljenosti na Fakultetu računarstva, što je dobar put, ali potrebno ih je još više motivirati. Kako je rekla doc. Sović Križić posao u sferama računarstva je izuzetno zanimljiv, te pruža velike mogućnosti osobnog rasta. Nema puno djevojaka koje su se ostvarile u tom području. Jedna od njih je Antonija Novokmet za koju je vlasnik tvrtke GDi imao samo riječi hvale u svom vrlo emotivnom govoru u nazočnosti Antonijinih roditelja, bivšeg i sadašnjeg ravnatelja škole Jakova Novokmeta i Saše Samboleka, te brojnih učenika škole.

 

 

STEM klub nastavit će s radom kako kroz predavanja renomiranih profesora, tako i kroz radionice, odlazak na Fakultet, posjet tvrtki GDi i slično.