Razriješenost kaznenih djela u Kutini – iznad prosjeka RH

Vijećnici Grada Kutine na prošloj su sjednici Gradskog vijeća upoznati sa stanjem sigurnosti na području Grada Kutine, a temeljem izviješća policije iz Policijske postaje Kutina.
Novi načelnik policijske postaje Kutina Predrag Fitnić stanje na području Kutine ocijenio je zadovoljavajućim, dodajući kako je uvijek cilj policije situaciju učiniti još boljom i sigurnost podići na još višu razinu, za što će se u svome radu zalagati.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Izvješće za prošlu godinu potkrijepio je podacima koji ukazuju da je tijekom 2017. evidentirano ukupno 226 kaznenih djela. Najveći broj se odnosi na opći kriminalitet i to ponajviše na krađe (41) i teške krađe (35). Prekršaja je ukupno bilo ukupno 221. Smanjen je broj gospodarskog kriminaliteta, a povećan je broj zlouporaba opojnih droga što je bio i dio ciljanih akcija policijskih službenika u smislu spriječavanja rasparčavanja droga, osobito u zonama oko škola. Nasilja u obitelji u 2017. bilo je manje je nego u 2016. godini.
Ono što treba istaknuti je visoka stopa razriješenosti kaznenih djela koja iznosi, kako je rekao načelnik Fitnić, 72,1%, a rješavanjem četiri kaznena djela iz prethodnih godina predstavlja ukupnu razriješenost od 72,6%. «Taj je podatak iznad prosjeka RH i ova Policijska uprava i Postaja je u gornjem nivou razriješenosti kaznenih djela na nivou MUP-a».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stanje sigurnosti u prometu također je zadovoljavajuće, a izvješće za prošlu godinu podnio je Žarko Stojisavljević  zamjenik načelnika Postaje prometne policije Kutina, Vjekoslava Štingla. »Na području Kutine lani je evidentirano 185 prometnih nesreća od čega 138 s materijalnom štetom, 45 s ozlijeđenim osobama, dok su dvije osobe smrtno stradale.» rekao je Stojisavljević. Prometne nesreće u poratsu su za 15,6% u odnosu na 2016. što je  25 nesreća više. Pritom je smanjen broj nesreća s ozlijeđenim osobama, a povećan onaj s materijalnom štetom. Broj smrtno stradalih veći je za dvije osobe, a smanjen je broj teško i lako ozlijeđenih osoba.
Među ostalim je istaknuto kako su uzroci prometnih nesreća nepropisna brzina, najviše se nesreća dogodilo subotom, a kritično vrijeme pokazalo se od 12-14 sati, te od 16 do 18 sati. Točka na kojoj treba posebno pripaziti svakako je raskrižje u Kralja Petra Krešimira IV, te Zagrebačkoj ulici.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMER

Vijećnici su imali dosta pitanja za predstavnike policije, a sve u zajedničkom cilju poboljšanja i unaprijeđenja sigurnosti i javnog reda i mira u gradu, osobito vikendom kada je ukazano na često uništavanje javne imovine. Posebno je istaknuta potreba obraćanja veće pažnje svih sudionika prometa na cestama gdje djeca idu u školu.
Policija je na području Kutine provela niz preventivnih akcija a sve su usmjerene na povećanje sigurnosti u prometu, osobito onih najmlađih u suradnji sa školama i vrtićem.