Godišnja skupština Češke besede Međurić uz podizanje majbana

Uz zvukove Puhačkog orkestra Češke besede, u Međuriću je podignut majban koji su u svojim tradicionalnim nošnjama okitila djeca Češke besede i Matice slovačke iz Međurića.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Podizanje majbana ne označava samo tradiciju vezanu uz praznik rada, već su u Međuriću nekada mladići postavljali majban ispred kuće djevojke koja im se sviđa, a tradicija podizanja majbana održala se do danas.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Dio tradicije nastojimo povezati s našom godišnjom skupštinom i učiniti ju na neki način svečanijom, a uvijek je to i prilika za predstavljanje naše kulture i jezika“, rekao je predsjednik Češke besede Međurić, Velibor Potužak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMER

I ovoj godišnjoj skupštini nazočio je saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu u Saboru RH Vladimir Bilek, a u ime grada Kutine gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić.

Uz bogat kulturno umjetnički program koji je izvelo 5 sekcija Češke besede Međurić, gosti su pozdravili rad češke nacionalne manjine, ali i dobru suradnju s njihovim sumještanima Slovacima koja se očituje i u međusobnim nastupima kojima podržavaju rad jedni drugih. Tako su uz Češku besedu  nastupili i članovi Matice slovačke Međurić.

Među aktivnostima Češke besede Međurić predsjednik Velibor Potužak istaknuo je prikaz žetve koji je prošle godine održan u punom sjaju uz lijepo vrijeme, a koji je pripremljen uz Dožinke koje su održane u Kutini 2016. godine kada je žetveni prikaz pokvarilo kišno vrijeme. Međurić se za ovaj vjeran prikaz žetve dugo pripremao i u njemu je sudjelovalo cijelo selo, te je tako došlo do ideje da se nešto slično održi i nastavi dalje. „Imamo ideju organizirati natjecanje u obavljanju žetvenih poslova i zasad imamo već prijavljene ekipe a natjecanje bi se trebalo održati u 7. mjesecu uz staročeški sajam izložbu i slično“, rekao je Potužak.

Dodao je kako kroz sve aktivnosti nastoje raditi na njegovanju i očuvanje kulture i jezika Čeha na ovim prostorima, a aktivnosti uključuju i posjet matici, Češkoj Republici. U planu imaju putovanje na Trajanski festival u Prag gdje će nastupiti iseljeni Česi iz cijeloga svijeta.

Suradnju s gradom i županijom Potužak ocjenjuje dobrom, a najavio je i nastup Češke besede Međurić u Sisku na 13. županijskim susretima Čeških beseda na kojoj se očekuje nastup desetak skupina.

Gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić uz ostale goste, predstavnike Čeha s viših razina, pozdravio je rad Češke besede rekavši kako će u svom radu imati podršku Grada. „Češka beseda javila se na projektno financiranje Grada Kutine u čemu imaju financijsku podršku, a pomoći ćemo i oko uređenja Narodnog doma zajedno s Ministarstvom RH. Dobra međusobna suradnja, te sloga i zajedništvo put je kojim trebamo ići i on će rezultirati napretkom u svakom pogledu“, rekao je gradonačelnik Kutine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA