Zastupnica EP-a Marijana Petir u SŠ Tina Ujevića

»Škola ambasador Europske unije» naziv je projekta koji se ove godine provodi u SŠ Tina Ujevića, a zajedno sa školama organizira ga i provodi Ured za informiranje Europskog parlamenta u RH. U sklopu tog projekta školu je posjetila zastupnica u Europskom parlamentu  Marijana Petir. Projekt je krenuo s predmeta etike, a uključio je i učenike koji slušaju sociologiju, te politiku i gospodarstvo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Mi smo do sada održali 30 radionica u 15 razreda a održali su ih učenici kao vršnjaci edukatori na različite teme vezane za Europsku uniju, a to su europske vrijednsoti, donošenje odluka, naše mjesto u EU, ljudska prava itd. U tom projektu sudjeluju učenici 3. razreda svih usmjerenja naše škole», rekla je prof. sociologije i filozofije, Branka Pelin u uvodnom predstavljanju projekta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Posebno je zahvalila prof. Blaženki Žmegač na organizaciji susreta između učenika i zastupnice Marijane Petir

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kao hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir učenike je upoznala s njezinom funkcijom, načinom donošenja odluka u EP, ali i provedenim projektima i svim benefitima koji su njima postignuti. Petir je tom prilikom učenicima objasnila koja su to područja i načini djelovanja u EP, te koliko se i na koji način može postići angažmanom jednog zastupnika.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Drago mi je posjetiti SŠ Tina Ujevića u kojoj nisam prvi puta. Poznato je da ste jedna od najboljih škola u SMŽ i stoga sam sretna što imam priliku informirati mlade ljude jer smatram da je jako važno da oni znaju što se radi na određenim političkim razinama budući da tih informacija mladi nemaju u dovoljnoj mjeri».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kao članica Odbora za ruralni razvoj u EP, Marijana Petir istaknula je da se borila upravo za taj resor budući da EU iz svoga proračuna 40 % EU sredstava izdvaja upravo za poljoprivredu. «Cilj nam je da novac koji nam je na raspolaganju koristimo na dobar i pametan način, što dosad nije bilo tako. Mladi odlaze sa sela, ruralne sredine i obiteljska gospodarstva vape za investicijama. Petir ističe da se svojim radom izborila za veće potpore, kao i za zdrave obroke u školama gdje je prošla njezina inicijativa da se voće povrće i mlijeko nabavlja od lokalnih proizvođača.
»Nastojim predstaviti različite krajeve Hrvatske u EP. Tako sam predstavila Moslavinu, a sada ću i Slavoniju. Sve dobro što imamo moramo i isprezentirati u smislu kulturne baštine i našeg identiteta, jer svaki puta zasigurno ćemo dobiti kojeg kolegu zastupnika više kao obožavatelja naše zemlje» , zaključila je Petir. Učenici SŠ Tina Ujevića imali su prilike postaviti pitanja zastupnici a nakon ovog susreta učenicima je sigurno jasnije koja je uloga zastupnika u EP, te koje su njegove mogućnosti i okviri djelovanja.