Dragovoljni darivatelji krvi iz HCK Kutina vodeći u Hrvatskoj

 

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Dragovoljni darivatelji krvi sa kutinskog područja ističu se svojom humanošću te je zbog njih Gradsko društvo Crvenog križa Kutina koje djeluje na području Kutine, Popovače i Velike Ludine u Hrvatskoj među vodećim društvima po broju prikupljenih doza krvi. Prošle godine krv je darivalo 2713 osoba te je prikupljeno 2441 doza krvi. Posebno veseli što su prošle godine 93 osobe prvi put darivale krv i tako se priključile našoj velikoj obitelji dragovoljnih darivatelja krvi. Istaknula je to Katica Zeman, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Kutina na svečanoj sjednici na kojoj su uručene plakete i priznanja višestrukim darivateljima krvi te je obilježeno 140 godina Crvenog križa na prostoru Hrvatske, 65 godina dragovoljnog darivanja Krvi u Hrvatskoj i 25 godina Crvenog križa u samostalnoj Hrvatskoj.

 

     Prva akcija dragovoljnog darivanja krvi u Hrvatskoj organizirana je 1953. godine u Željezari Sisak. U Kutini se krv organizirano daruje od 1959. godine i od tada je na području Kutine prikupljeno 111 tisuća 576 doza krvi. „Krv se daruje po načelima Crvenog križa; dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno. U Hrvatskoj smo ostvarili načelo da krv čeka bolesnika, a ne da bolesnik čeka krv. Ponosni smo i zahvalni svakom darivatelju krv u našoj veliko obitelji, jer jedna doza darovane krvi može spasiti do tri života. Naši darivatelji velikog su srca i zbog toga smo među vodećima u Hrvatskoj. Na 100 stanovnika na našem području prikupljeno je 6,55 doza krvi, a prosjek u Hrvatskoj je 3,5. Zato vam svima veliko hvala.“, rekla je Katica Zeman, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Kutina.

 

U prirodnim nepogodama kao što su nedavne poplave, nesrećama i ostalim kriznim situacijama kao što je izbjeglički Crveni križ je pomagao svima vodeći se načelima neutralnosti, univerzalnosti, humanosti, jedinstva, neovisnosti i dragovoljnosti.

 

     Zamjenica gradonačelnika Sonja Repić zahvalila je i čestitala dragovoljnim darivateljima krvi te je istaknula važnost humanitarnog rada Crvenog križa.

 

     Na svečanoj sjednici Gradskog društva Crvenog križa dodijeljena su priznanja i plakete darivateljima krvi za višestruka darivanja krvi. Prošle, 2017. godine 100. darivanja krvi ostvarili su Slobodan Davidović, Draško Karaula, Ivan Šeić i Franjo Troha.

 

     Od 1959. godine 100 i više darivanja Krvi u Gradskom društvu Crvenog križa Kutina ostvarilo je 80 darivatelja, a apsolutni je rekorder Zvinimir Šimunec Muhek sa 150 darivanja krvi.