Obljetnica akcije Bljesak

Obljetnica akcije Bljesak obilježena je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja kod Policijske postaje i Petrokemije te kod Spomen križa u Crkvenoj ulici. Počast poginulim braniteljima odali su čalnovi Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća, predstavnici društvenog i kulturnog života grada, predstavnici udruga civilnog društva te policija i predstavnici političkih stranaka.

Gradonačelnik Kutine obratio se skupu kod Spomen križa te je sve podsjetio na 23. godišnjicu vojno-redarstvene operacije Bljeska kada je 1995. godine u ranojutarnjim satima počela uspješna akcija oslobođenja područja zapadne Slavonije. „Prije svega, sjećamo se svih onih koji su dali svoje živote kao žrtvu za Domovinu i slobodu u kojoj mi danas uživamo.

Za tu njihovu najveću žrtvu koju netko može podnijeti moramo biti vječno zahvalni i ne dozvoliti da se ikada zaboravi.“, rekao je gradonačelnik Kutine.

Roditeljima i obiteljima poginulih i nestalih branitelja gradonačelnj je poručio kako se njihove i žrtve obitelji i doprinosa u obrani naše domovine s ponosom prisjećamo, kao i s kakvom je ljubavlju i u kakvom je zajedništvu stvarana samostalna Republika Hrvatska.

Gradonačelnik je zahvalio svim hrvatskim braniteljima koji su svoj život dali u obrani Hrvatske i svim hrvatskim braniteljima koji su nam omogućili da živimo u slobodi.

U ackiji Bljesak u manje od 32 sata hrvatske postrojbe oslobodile su 500 četvornih kilometara okupiranog zapadno-slavonskog područja te je uspostavljen nadzor nad autocestom i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. U toj su akciji veliki doprinos dali i kutinski branitelji.