Smjena u Centru II

Investicija od 2,8 mil. kn podijelila stanare

Stambena zgrada Centar II u Kutini prva je zgrada u Hrvatskoj koja se energetski obnavlja po modelu partnerstva stanara sa investitorom. Tako je u zgradu postavljena nova kotlovnica i sustav grijanja. Investicija je vrijedna 2,8 mil. kn koje je uložio investitor, tvrtka Stambeni servis koja je i upravitelj zgrade. 
„Stanari nisu bili zainteresirani za podizanje kredita kojeg bi otplaćivali kroz povećanje pričuve pa smo pronašli zainteresiranog investitora.“, objasnio je Davor Šoštarić, predstavnik stanara. Dodaje kako je investitor uz ulaganje u novu kotlovnicu preuzeo i održavanje kotlovnice pa taj trošak više ne plaćaju stanari.

Nova će kotlovnica dnevno isporučivati 15 m3 tople vode za grijanje 9000 m2 stambene i poslovne površine u zgradi. Za grijanje toliko površine stara je kotlovnica stvarala godišnji trošak za utrošeni plin oko 100 000 eura. Nova kotlovnica znatno će smanjiti potrošnju plina. Uz kotlovnicu postavljena je i nova tzv. dizalica toplina, a u sve stanove sukladno Zakonu ugrađeni su razdjelnici topline. Za ugradnju razdjelnika Centar II je dobio poticaj u iznosu 152 000 kn od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
Na krovu zgrade bit će postavljeno ukupno 60 solarnih kolektora za zagrijavanje vode, oni neće proizvoditi električnu energiju i dnevno će zagrijavati 15 m3 vode. Očekuje se kako će u ljetnim mjesecima to biti dovoljno te da neće biti potrebno grijati vodu u kotlovnici i za to trošiti plin.
Ostvarenu uštedu i smanjeni trošak za plin građani neće primjetiti na svom računu za grijanje, naprotiv. Naime, investitor će svoje ulaganje vraćati kroz ostvarenu uštedu idućih 15 godina.
Stanarima je pričuva smanjena sa 3,70 kn smanjena na 2,70 kn, jer više ne plaćaju trošak održavanja kotlovnice i toplinskog sustava. Ipak, plaćat će više mjesečne račune za grijanje. Prema ugovoru sa investitorom stanari Centra II nakon ugradnje nove kotlovnice dobivati će mjesečne račune za grijanje u iznosu dosadašnjeg prosječnog računa za određeni mjesec uvećan za 5%.
Ovakav model obnove starih kotlovnica kroz partnerstvo stanara i investitora nakon Centra II u Kutini počeo se primjenjivati i u drugim gradovima.
Ipak, dio stanara Centra II izrazio je sumnju i nezadovoljstvo ovim projektom te je o svemu izvijestio i gradonačelnika Kutine. Dok čekaju nastavak razgovora s gradonačelnikom nezadovoljni stanari Centra II smijenili su dosadašnjeg predstavnika stanara Davora Šoštarića i za predstavnika stanara izabrali Vladu Viznera.