Programi obrazovanja u organizaciji HZZ-a – najtraženiji radnici u turizmu

Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Kutina provodi brojne programe obrazovanja u smislu prekvalifikacija, osposobljavanja i usavršavanja nezaposlenih osoba. Neki od programa su već u tijeku, neki će ići s novim grupama, a na neke postoji mogućnost javljanja i korištenja ove prilike.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Predstojnica HZZ-a Područni ured Kutina Sonja Repić istaknula je kako se ove godine u razne programe za nezaposlene planiraju uključiti 294 osobe. «Trenutno najviše nedostaje radne snage u sektoru turizma i ugostiteljstva i sektoru građevinarstva, te metalske industrije. Upravo u tom smjeru išao je i plan obrazovanja odraslih gdje se planira širok broj osposobljavanja za razna zanimanja. Ponovno će se krenuti sa prekvalifikacijama za kuhare, u tijeku su prekvalifikacije za vozače, pomoćne kuhare i zavarivače, ali do kraja travnja idu i nove grupe osobito iz metalske industrije», ističe Sonja Repić.
Postoji potreba za zavarivačima  MIG i MAG postupkom, bravarima i limarima. Za građevinske djelatnosti provodit će se edukacija, kao i za keramičare i montere suhe građe. Uz ova zanimanja bit će osposobljavanja i za one s minimalno završenom srednjom školom za web dizajnere, programere mobilnih aplikacija, te za ECDL operatere. Budući da je trenutno povećana potreba za ugostiteljskim radnicima HZZ PU Kutina organizirat će i provoditi edukacije u znanju engleskog i njemačkog jezika, te se pozivaju nezaposleni da se uključe.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Treba reći da svi uključeni u ove obrazovne programe imaju pravo na novčanu pomoć od 1300 kn i pravo na putne troškove u do maksimalno 1200 kn stvarnih troškova. «Vrijednosti ovih programa su velike, a sve troškove snosi Hrvatski zavod za zapošljavanje. Javljanje svojim savjetnicima u naš Zavod put je ka detaljnijem informiranju o tome što se sve nudi kroz naše programe. Postoji selekcija kandidata, jer programima prethodi testiranje i zdravstveni pregled, ali više informacija svi mogu dobiti u našem Područnom uredu», zaključila je predstojnica HZZ-a PU Kutina.