Posjet pomoćnice ministrice obrazovanja RH školama u eksperimentalnom programu

Eksperimentalni program „Škola za život“ u koji je ušlo 46 osnovnih i 26 srednjih škola s područja RH, korak po korak, počinje.
S područja SMŽ u program su ušle 4 škole, među kojima i OŠ Velika Ludina, te OŠ Vladimira Vidrića. Pomoćnica ministrice obrazovanja RH, Lidija Kralj, obišla je dvije škole s područja Moslavine kako bi porazgovarala s učiteljima i ravnateljima, te predstavnicima lokalne zajednice o provođenju programa. Kako je tom prilikom istaknula u eksperimentalni program ušle su različite škole, i velike i male, i one koje su u ruralnim dijelovima i one u velikim sredinama, na otocima. Ušle su i napredne škole s Erasmus projektima iza sebe, ali i škole početnice na tom području. „Želimo vidjeti kako teče reforma u različitim školama, kako se provodi obzirom upravo na te različitosti, kakve su poteškoće i što su prednosti u praksi sa svih aspekata“, rekla je pomoćnica ministrice.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kroz program učitelje očekuje niz promjena od metoda podučavanja i vrednovanja koje nisu vidljive na prvi pogled, do onih usmjerenih na opremanje škole. Učenici i učitelji od 1. do 5. razreda i oni za 7. i 8. razred iz grupe prirodnih predmeta će dobiti besplatne udžbenike i tablete, a nastava će se obogatiti svim potrebnim materijalima. Digitalizacija i on line komunikacija svih čimbenika procesa sastavni je dio ove reforme, a izrada metodičkih priručnika pomoći će nastavnicima da se lakše snađu tijekom primjene novih kurikuluma, odnosno nastavnih sadržaja. Sonja Pribolšan ravnateljica je OŠ Velika Ludina koja je, kako ističe, kapacitirana i spremna za reforme. „Mi smo svojim dosadašnjim radom, sudjelovanjem u Erasmus i drugim projektima na neki način i počeli unaprijeđivati metode obrazovanja naših učenika i nastavnika i bila bi šteta ne nastaviti dalje u tom pravcu. U tome smo dobili i 100% podršku roditelja i našeg osnivača SMŽ i mogu zahvaliti na odabiru upravo naše škole u ovaj program u koji čvrsto vjerujemo“, rekla je Sonja Pribolšan. Podršku joj je dolaskom u školu dao u načelnik općine Dražen Pavlović koji je najavio i dodatno financiranje škole od 120.000 kn proračunskih sredstava.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Naša škola izuzetno dobro radi, progresivno razmišlja i u tome ima našu podršku. Dosad je i na opremanju škole učinjeno puno, a mi ćemo nastojati pratiti njihove potrebe. Ono što vidimo je nedostatak prostora, tako da radimo na kupnji susjednog zemljišta kako bi se prostor proširio i omogućio školi još bolje uvjete“, rekao je načelnik Općine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Podršku ravnateljici dao je, u ime osnivača, pročelnik za obrazovanje Sisačko moslavačke županije Darijan Vlahov.“ U SMŽ u eksperimentlani program ušle su 4 škole. UZ Veliku Ludinu i kutinsku OŠ Vladimira Vidrića, tu su i OŠ Kostajnica i Strukovna škola Sisak. OŠ Velika Ludina pohvaljujem kao predvodnicu novih ideja. Treba reći i to da SMŽ od svih županija na području RH najviše sredstava ulaže u obrazovanje i na to smo ponosni“, zaključuje Vlahov.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eksperimentalni program provodit će i kutinska Osnovna škola Vladimira Vidrića. Riječ je o školi koja je dosad sudjelovala u Erasmus projektima, a neki od projekata s djecom romske populacije također su im donijeli međunarodno iskustvo. I oni su, kako je rekla ravnateljica Snježana Coha, spremni za uvođenje reforme.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Mi smo kao škola vrlo složno ušli u taj proces,  uz 100% podršku i učitelja i roditelja. To je svojevrsna nadgradnja i uvjerena sam da ćemo sve korake reforme uspješno provoditi. Djeca će svakako kroz ovaj program dobiti više, od uvođenja informatike u prvi razred, pa nadalje. Idemo korak po korak i već sada dobivamo smjernice rada“, rekla je Snježana Coha.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Podršku OŠ Vladimira Vidrića dala je zamjenica gradonačelnika Kutine Sonja Repić, te zamjenica pročelnika za društvene djelatnosti Grada Kutine, Kornelija Marošević. Obje su istaknule kako će  OŠ Vladimira Vidrića  u provođenju reforme imati podršku Grada koji će ju pratiti u svim potrebnim segmentima.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Učitelji obje škole nakon izlaganja zamjenice ministrice mogli su postaviti pitanja oko tijeka procesa i svega što ih zanima uz ovaj program.  Kako saznajemo mentorski tim Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje koje će provoditi evaluaciju po školama prolazi sve potrebne edukacije, a jednako su u tijeku i edukacije za ravnatelje i učitelje škola u eksperimentalnom programu.  “Škole će pratiti mentorski timovi koji će dolaziti 4 puta tijekom godine i pružati im podršku, pomagati, savjetovati, slušati prijedloge i primjere dobre prakse.“, rekla je Ldiija Kralj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pred nastavnicima i ravnateljima škole je zahtijevno i izazovno razdoblje, jer će upravo oni biti pioniri uvođenja kurikularne reforme u hrvatske škole. Na učenicima i roditeljima je razdoblje prilagodbe zadacima koji će zasigurno dolaziti u suvremenijim formama i dati broje benefite djeci čiji će proces obrazovanja biti suvremeniji, i konačno krenuti u pravcu rasterećenja i kvalitetnijeg fokusiranja na potencijale naše djece.