Obilježen Svjetski dan Roma

Službenom romskom himnom «Đelem, Đelem» u kutinskom Domu kulture danas je započelo obilježavanje Svjetskog dana Roma koji se u svijetu obilježava 8. travnja. Prilika je to za podsjećanje na potrebu očuvanja romskog jezika i kulture svugdje u svijetu, a Grad Kutina ove godine Svjetski dan Roma obilježava sedmi puta. Priredbi su i ovaj puta nazočili predstavnici udruga i ustanova koji najviše rade s pripadnicima romske populacije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U Kutini se ovaj dan tradicionalno obilježava priredbom u kojoj, uz KUD-ove koji njeguju romsku kulturu i jezik iz Kutine i drugih gradova, nastupaju i učenici osnovnih škola i Dječjeg vrtića Kutina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Naime djeca romske populacije pohađaju predškolu u sklopu vrtića, te u osnovnu školu ulaze znatno spremniji nego što je to bilo prije desetak godina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Obrazovanje Roma i predsjednik Udruge za humanitarnu pomoć Roma, Ivica Bogdan, smatra najvažnijim faktorom uključivanja Roma u zajednicu. “Važno nam je i obrazovanje, zatim zapošljavanje pripadnika romske zajednice, te uređenje Narodnog doma kao mjesta okupljanja i njegovanja naše kulture i jezika”, rekao je Bogdan koji je ujedno i predsjednik KUD-a Romska duša iz Kutine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Svjetski Dan Roma na današnjoj priredbi, uz Ivicu Bogdana, Romima je čestitao i gradonačelnik Kutine Zlatko Babić. Kako je rekao tom prilikom, velik broj sastanaka održan je sa saborskim zastupnikom za romsku nacionalnu manjinu, Veljkom Kajtazijem, u želji da se završi izgradnja Narodnog doma u Romskom naselju čije izgradnja traje već duži niz godina. Suradnju s Romskom zajednicom Babić je ocijenio vrlo dobrom: “Sufinanciramo tri njihova programa iz kulture, nastojimo i financijski pratiti njihova događanja, kao što je i ovo danas i dati im podršku prilikom odlaska na slične programe u druge gradove. Puno se radi s romskom djecom na integraciji kroz predškolsko i osnovno obrazovanje, a sve više Roma pohađa i srednju školu”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Romski KUD «Tradicija» iz Siska otvorio je priredbu, a u nastavku programa nastupili su KUD «Crni biseri», te domaćini KUD Romska duša iz Kutinskog sela. Uz njih, svojim su se točkama predstavile i skupine Dječjeg vrtića, te osnovne škole Mate Lovraka i Vladimira Vidrića.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA