Filmska družina OŠ S. Kefelja na međunarodnom filmskom festivalu u Španjolskoj

Član filmske družine OŠ Stjepana Kefelje iz Kutine Martin Manwe Kurtz i voditelj filmske družine Goran Šporčić boravili su proteklog vikenda na međunarodnom filmskom festivalu za mlade u španjolskoj Plasenciji. Kod realizacije odlaska na filmski festival u Španjolskoj filmskoj družini pomogla je kutinska tvrtka SELK d.d i Hrvatski filmski savez.

5 Međunarodni filmski festival mladih “Plasencia Encorto” organizirao je  Odjel Obrazovanja i kulture iz Vlade Extremadure, Gradsko vijeće Plasencie i  Cáceresa te 24 Fotogramas Cultural Association. Plasencia Encorto održavao se u Plasenciji  i Cáceresu pokrajina Extremadura (Španjolska) od 12. do 14. travnja 2018. U natjecateljskom dijelu festivala bila su prikazana dva filma iz Hrvatske „Their story“ Srednje škole Bana Josipa Jelačića iz Zaprešića i „o+o“ OŠ Stjepana Kefelje iz Kutine. Isto tako tijekom trajanja festivala u Plasenciji kutinski filmaši sudjelovali su u nekoliko radionica koje su bile organizirane tijekom festivala. U sklupu europskog projekta erazmus+ te organiziranih okruglih stolova  Goran Šporčić predstavio je filmsku družinu svoje škole te karlovački Four River Film Festival. Sklopljena su prijateljstva i razmijenjena filmska iskustva sa filmašima iz gotovo cijele Europe. Festival je zatvoren 14. travnja svečanom dodjelom nagrada na kojem je za najbolji filma festivala mladih u Plasenciji proglašen filma mladih filmaša iz Austrije „Rosa sieht schwartz“.

 

Film filmske družine iz Kutine „o+o“ koji je osvoji i drugo mjesto stručnog žirija  u kategoriji igranog filma na 55. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u Sisku  u zadnjih  godinu dana broji niz uspjeha te je prošao selekcije na međunarodnim festivalima diljem svijeta. Svakako treba izdvojiti „Big Eyes, Big MindsSingapore International Children’s Film Festival “ koji se održava u Singapuru od 21. svibnja do 11. lipnja 2018. godine. Ovim putem filmska družina zahvaljuje tvrtki SELK d.d. i Hrvatskom filmskom savezu na pomoći kod realizacije putovanja na filmski festival u Plasenciji.