U SMŽ stagnira broj zaraženih COVID-om 19

Koronavirus ponovno se širi. U posljednjih 7 dana na području cijele Hrvatske zabilježeno je 226 novih slučajeva, a što predstavlja povećanje za 57 u odnosu na tjedan ranije. U našoj Sisačko-moslavačkoj županiji trenutno je, kao i prošloga tjedna, aktivno njih 17.

Nove varijante korona virusa, „Priola“, „Pi“ i „Eris“ izazvale su zabrinutost širom svijeta.

Sve tri varijante su oblici “Omikrona”. Najčešći simptomi su: curenje nosa, glavobolja, umor, hunjavica i upala grla, a često se pojavljuju i proljev, iritacija očiju i osip.

„Situacija s covidom je još uvijek dobra u Hrvatskoj. Nemoguće je znati sa sigurnošću kako će se situacija mijenjati ujesen, ali prema većini predviđanja, očekuje se porast broja oboljelih u Europi. Preporuke za docjepljivanje će uskoro biti revidirane i zbog očekivanog porasta oboljelih, bit će preporučeno docjepljivanje osobama koje imaju povećan rizik za razvoj teških oblika covida“ – najavili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Podsjetimo, Vlada Republike Hrvatske proglasila je 11. svibnja 2023. godine, kraj epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 u cijeloj Hrvatskoj, no, prema potrebama, određene će se mjere ponovno uvoditi. Između ostalog, u brojnim je zdravstvenim ustanovama već obavezno nošenje zaštitne maske, a određene su bolnice već privremeno zabranile posjete.

U našoj županiji, testiranje je i dalje moguće u Sisku, Petrinji, Kutini i Popovači.

U Kutini se ono odvija, uz prethodnu najavu na telefon 044 630 845, utorkom i četvrtkom od 10:00 do 10:30 na lokaciji Služba za epidemiologiju ispostava Kutina.

U Popovači se testiranje odvija u NPB Dr. Ivan Barbot,  kod tzv. dvorca na testnom mjestu prizemlja II b odjela. PCR brisevi se uzimaju u ponedjeljak, srijedu i subotu u vremenu od 8:00 – 9:30 h. Brzo antigensko testiranje (BAT) provodi se svaki dan od ponedjeljka do subote u vremenu od 8:00 – 9:30 h.

U slučaju bilo kakvih upita, građani naše županije svakodnevno se mogu javiti dežurnoj epidemiologinji. U razdoblju do 13. rujna to je Sonja Pajtlar, dr. med. spec. epid., a kontaktirati ju mogu na broj  098 981 3273, a u razdoblju od 14. – 23. rujna   Marija Starčević, dr. med.spec. epid., a kontaktirati ju mogu na broj  098 293 576.