U Popovači održana tradicionalna “Noć trijema”

U dvorištu Tradicijske okućnice u središtu Popovače sinoć je u organizaciji Likovnog društva ‘Moslavački krug’, a uz podršku gradske Turističke zajednice, održan tradicionalni program pod nazivom ‘Noć trijema. Slikari okupljeni u ‘Moslavački krug’ ulažu značajan angažman ne samo u pogledu njegovanja likovne umjetnosti, već i u smislu snažne skrbi o trijemu i tradicijskoj okućnici koja krasi samo središte Grada Popovače. „Kroz organizaciju ovog već tradicionalnog druženja iz godine u godinu čine se značajni koraci naprijed u smislu promocije kulturne baštine i turizma na području Grada Popovače. Također, ova manifestacija važna je i za sve građane Popovače kojima se na ovaj način približuje povijest i tradicija ovog kraja“- naglasio je pozdravljajući okupljene gradonačelnik Josip Mišković te izrazio nastojanja gradske uprave za nastavak uređenja Tradicijske okućnice.
U okviru ovogodišnje Noći trijema posjetitelji su imali priliku razgledati stalni postav zavičajne zbirke Zorke Sever i vrijednu etno izložbu u prostoru tzv. Malog trijema, kao i izložbu slika autora okupljenih u ‘Moslavački krug’. Ovaj ugodan susret svojim izvedbama glazbeno su oplemenile članice KUD-a Stružec kao i mlada violinistica Mandica Čepelak.
Genezu Likovnog društva ‘Moslavački krug’ koji aktivno djeluje već 27 godina okupljenima je kroz projekciju ukratko predstavio predsjednik Antun Snovak, podsjetivši kako Tradicijska okućnica predstavlja graditeljsku kulturnu baštinu, jedinstven primjer drvene arhitekture koja polako nestaje. „Kao čuvar i korisnik okućnice LD Moslavački krug zalaže se i nositelj je smjernica za nadogradnju novih objekata, u konceptu cjeline prirodnih i kulturnih vrijednosti tradicijske okućnice, koja bi bila u funkciji svakodnevnog života“- naglasio je među ostalim Snovak te na prigodan način izrazio spomen odnosno zahvalu osnivačima Društva i idejnim začetnicima odnonso inicijatorima uređenja Tradicijske okućnice- Josipu Đoniju Kovaču, Ljiljani Ratkaj Kerepčić i Stjepanu Beleti koji su 1996. godine osnovali ‘Moslavački krug’.
Galeriju slika možete potražiti na poveznici:https://www.popovaca.hr/vijesti/aktivnosti-udruga/11637-u-popovaci-odrzana-tradicionalna-noc-trijema