Slovačka kulturno umjetnička društva gostuju u Kutini

U razdoblju od petka, 25.8., do nedjelje, 27.8.2023. godine u Kutini će boraviti slovačka skupina Gradišćanskih Hrvata od ukupno 45 članova. Vođa puta je predstavnik hrvatske nacionalne manjine Radoslav Jankovič, ujedno i predsjednik Hrvatskog kulturnog saveza u Slovačkoj. Organizator gostovanja je Matica slovačka Lipovljani u suradnji s KUD-om Moslavina te uz podršku Grada Kutine, Pučkog otvorenog učilišta Kutina i Turističke zajednice grada Kutine. Smještaj za skupinu organiziran je u Učeničkom domu u Kutini, a skupina će za vrijeme boravka nastupiti u gradu Kutini i na Lipovljanskim susretima.

U petak, 25. kolovoza, Folklorno društvo ”LJULJANKA” i Tamburaški sastav ”KONJIC” Jarovce iz Bratislave nastupit će na ljetnoj pozornici u Kutini, u parku ispred Pučkog otvorenog učilišta, s početkom u 19 sati.

U subotu, 26. kolovoza u 10 sati, u dvorištu Učeničkog doma u Kutini (sjenici), gosti će se susresti s predstavnicima Grada Kutine na čelu s gradonačelnikom Zlatkom Babićem, Pučkog otvorenog učilišta Kutina, TZG Kutine i KUD-a Moslavina. Susret će se održati u prijateljskom ozračju s ciljem zajedničke buduće suradnje.

U nedjelju, 27. kolovoza, slovačka skupina Gradišćanskih Hrvata prisustvovat će jutarnjoj svetoj misi, u 10 sati u crkvi Blažene Djevice Marije u Kutini. Na svetoj će misi članovi biti odjeveni u narodnu nošnju čime će dodatno uveličati misno slavlje.

Nakon trodnevnog boravka, gosti će u nedjelju poslije podne napustiti Kutinu. Uvjereni smo kako će ovakav zajednički angažman gostiju i domaćina rezultirati uspješnom budućom suradnjom.