Uređenje podruma Muzeja Moslavine Kutina

Gradonačelnik Zlatko Babić i njegova zamjenica Ivana Grdić obišli su u društvu ravnateljice Muzeja Moslavine Kutina Jasmine Uroda Kutlić radove u podrumu Muzeja. Naime, u prostoru podruma se vrši adaptacija prostora te je u posljednje 4 godine učinjen velik napredak. Radovi su opsežni, financijski iscrpni, no prema riječima ravnateljice Muzeja, više nego neophodni i njihov rezultat biti će na zadovoljstvo i posjetitelja, ali i djelatnika Muzeja.

„Grad Kutina pomaže financijski sve radove koji se odvijaju u ovom podrumu muzeja, koji je izuzetno zanimljiv, građen je u nekoliko faza u 19. stoljeću, ima veliki broj bolti, stupova i stvarno ima dušu. Kao prostor, do sada je služio kao skladište, praktički se je spremalo sve i svašta i već je probila i vlaga i bila je već i upitna sama održivost, odnosno građevinska sigurnost cijele zgrade. Prije 4 godine pristupili smo prvo zaštiti i izolaciji vanjskog dijela i nastavili smo sa unutarnjim uređenjem samog ovog podruma. Ovim radovima će Muzej dobiti dodatni, veliki prostor za svoj izložbeni dio i time ćemo i obogatiti taj sadržaj u gradu Kutini“, rekao je gradonačelnik Zlatko Babić.

„Pa evo, i ove godine nastavljamo dalje, što nas, naravno, izrazito veseli. Dakle, Ove godine došli smo u fazu daljnjih radova, prostor je u potpunosti izoliran, a na pod dolazi nam cementni estrih. Očišćen je kompletno podrum od stare žbuke, stavlja se nova i završit ćemo uređenje prostora sa finom žbukom. To nam je ova prva faza radova, a u drugoj fazi radova izvršiti će se grijanje, hlađenja, instalacije, te će spomenuti sustav biti stavljen u funkciju ove godine. Od Ministarstva kulture smo dobili sredstva iz 2 programa, prvi program je vezan za rekonstrukciju, dok je druga zaštita nepokretnih kulturnih dobara. Ukupna sredstva Ministarstva kulture koje smo dobili su oko 90.000,00 eura, a Grad Kutina nas i dalje prati u radovima što ove godine iznosi oko 37.000,00 eura. S ovim sredstvima ćemo uspjeti završiti ovo što sam nabrojala, no gledamo i druge izvore financiranja, pa se nadamo da ćemo možda uspjeti nešto ostvariti i iz izvora Europske unije“ objasnila je Jasmina Uroda Kutlić, ravnateljica Muzeja Moslavine Kutina.

Ravnateljica gđa Uroda Kutlić osvrnula se i na sljedeću fazu radova, te samu namjenu spomenutog prostora: „Sljedeća faza bila bi popločavanje prostora i krečenja, odnosno bojanje, sanitarni prostor i dizalo. Tempo radova, naravno, ovisti će o financijama Što se tiče same namjene prostora, ovdje će se preseliti arheološki stalni postav, a u ovom zadnjem dijelu muzeja jedan dio ćemo odvojiti i za čuvaonicu, s obzirom da smo, evo, kao i svi muzeji i mučimo sa prostorom, osobito naravno čuvaonica. S ovim radovima će kulturnopovijesni postav konačno dobiti isto tako širi prostor gdje ćemo moći svoje ovo blago koje čuvamo, s obzirom da stvarno dosta toga je u našim depojima, evo, moći ćemo to konačno i pokazati.“




Izvor:
https://www.kutina.hr/gradani/novosti/dru%C5%A1tvo/nastavlja-se-ure%C4%91enje-podruma-muzeja-moslavine-kutina.html