Županija povukla više od 86 milijuna Eura za obnovu

Iz Fonda solidarnosti EU, koji je završen 30. lipnja 2023. godine, Sisačko-moslavačka županija povukla je više od 86 milijuna eura za obnovu javnih objekata u svojoj nadležnosti te za obnovu cestovne infrastrukture.

Resorna Ministarstva objavila su 12 poziva za obnovu zgrada iz područja obrazovanja, kulturne baštine, energetskog sektora, prometne infrastrukture, telekomunikacija, zdravstva i drugih područja. Osim Sisačko-moslavačke županije, alokacija u iznosu od 319,2 milijuna eura bila je raspoloživa i Gradu Zagrebu te Krapinsko-zagorskoj, Zagrebačkoj, Karlovačkoj, Varaždinskoj, Međimurskoj, Brodsko-posavskoj, Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Sisačko-moslavačka županija objavu javnih poziva resornih Ministarstava za obnovu, dočekala je potpuno spremna, što je bio rezultat danonoćnog rada službi županijske uprave koje su istovremeno pripremale potrebnu projektnu dokumentaciju i elaborate za prijavu obnove objekata. Uloženi su veliki napori u organizaciju rada, smještaja i svih drugih aktivnosti kako bi se rad svih županijskih ustanova i službi, od zdravstvenih, obrazovnih i drugih, nastavio u odgovarajućim uvjetima te kako bi stanovnici županije i dalje sve usluge mogli dobivati i koristiti na svome području.

Sisačko-moslavačka županija u svojoj nadležnosti ima zdravstveni i obrazovni sustav te sustav socijalne skrbi na čijim su objektima, koje koriste deseci tisuća naših sugrađana, nastala značajna oštećenja.

IZNOS OD 86 MILIJUNA EURA SISAČKO-MOSLAVAČKU ŽUPANIJSKU UPRAVU ČINI NAJUSPJEŠNIJIM POJEDINAČNIM KORISNIKOM U OKVIRU ALOKACIJE ZA „PETRINJSKI“ POTRES

U samo godinu dana, županijska uprava pokrenula je obnovu ili je obnovila više od 70 objekata javne namjene. Putem Županijske uprave za ceste sanirano je ukupno 85 km cesta, 6 mostova i 6 klizišta. Također, Sisačko-moslavačka županija osigurava i svakodnevnu prehranu stanovnika na potresom pogođenom području. Županija je potpuno uredila i opremila 15 stanova, u svom vlasništvu ili vlasništvu ustanova kojima je osnivač, te ih putem Javnog poziva dodijelila na korištenje obiteljima koje su u potresu ostale bez svojih domova.

U tijeku su i završni radovi uređenja na još dodatnih 17 stanova koji će se, temeljem Javnog poziva čije raspisivanje očekujemo ovih dana, isto tako dodijeliti na korištenje našim sugrađanima do završetka obnove njihovih domova.

Do sada je obnovljeno i 6 zgrada Neuropsihijatrijske bolnice „Dr. Ivan Barbot“ Popovača, 14 zgrada u području obrazovanja, a do kraja godine obilježit ćemo završetak radova na nizu drugih gradilišta.

Sisačko-moslavačka županija je do 30. lipnja utrošila 86,2 milijuna eura iz Fonda solidarnosti EU, od čega je županijska uprava utrošila oko 70 milijuna eura, a Županijska uprava za ceste 16,3 milijuna eura. Najviše sredstava utrošili smo za obnovu iz područja zdravstva, obrazovanja, kulture te za cestovnu infrastrukturu. Nastavljamo dalje i svakom našem objektu kojeg obnavljamo dodajemo novu vrijednost, infrastrukturno i sadržajno“, izjavio je župan Ivan Celjak.

Odgovornim i intenzivnim angažmanom na obnovi, županijska uprava prepoznata je  kao važno operativno tijelo te joj je novim Zakonom o obnovi omogućena gradnja županijskih naselja u Sisku, Glini i Petrinji u koje će privremeno biti smješteni građani koji su nakon potresa ostali bez svojih domova. Nakon prestanka potrebe za privremenim smještajem, u stambene objekte županijskih naselja Županija će smjestit korisnike domova za starije osobe, što će na inicijativu župana Ivana Celjaka biti jedinstven projekt u Hrvatskoj.  U samo mjesec i pol dana u Županijskom naselju Banovi dvori u Glini napravljeno je 25 kuća (fotografije šaljemo u privitku), a odlično napreduju i radovi na izgradnji Županijskog naselja Petrinia.

ZDRAVSTVENI SUSTAV PRVI PUT U POVIJESTI POTPUNO OPREMLJEN SUVREMENOM TEHNOLOGIJOM

Uz obnovu zgrada, Sisačko-moslavačka županija provodila je i postupke nabave opreme pa će tako naše zdravstvene ustanove imati najmoderniju opremu u vrijednosti 7,8 milijuna eura. Opća bolnica „Dr. Ivo Pedišić“ bit će među najbolje opremljenim bolnicama u Republici Hrvatskoj, a naš zdravstveni sustav prvi put u povijesti potpuno opremljen suvremenom opremom i uređajima posljednje generacije od kojih su neki prvi put isporučeni u Republici Hrvatskoj. Oprema poput modernih UZV uređaja za dijagnostiku mozga, kukova i lokomotornog sustava, respiratora, uređaja za operaciju prednjeg segmenta oka (Phaco uređaj), dijagnostičkog audiometra – uređaja za ispitivanje sluha, uređaja za hemodijalizu i klasičnu radiografiju te brojni drugi omogućuju najkvalitetniju dijagnostiku i terapiju. Novonabavljeni kirurški endoskopski stupovi najmodernije generacije, koji omogućuju napredniju kirurgiju i izvedbu kompliciranih laparoskopskih operacija, prvi su takvi u cijeloj Hrvatskoj.

Nova oprema, poput interaktivnih ploča, stolnih računala, projektora, televizora, klupa, stolica, ormara, opreme za izvođenje nastave biologije, kemije, tjelesne kulture i drugo, stigla je i za osnovne i srednje škole s područja Sisačko-moslavačke županije pa će naši učenici i nastavno osoblje u obnovljenim školama obrazovne procese provoditi uz pomoć moderne tehnologije koja će dodatno podići kvalitetu obrazovanja.

STVARANJE NAJBOLJIH UVJETA U POSLJEDNJIH 30 GODINA

Obnova koju provodi Sisačko-moslavačka županija ne podrazumijeva samo vraćanje u prijašnje stanje, već se objekti po potrebi proširuju, uvode se novi sadržaji, prilagođavaju suvremenim standardima kvalitete, omogućava pristupačnost osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti, povećava se energetska učinkovitost i drugo.

Ukupna ulaganja po završetku cjelovite obnove, uključujući sredstva Fonda solidarnosti, državnog  i županijskog proračuna, iznosit će više od 150 milijuna eura.

KONKRETNI PROJEKTI ZA REVITALIZACIJU SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE

Sisačko-moslavačka županija provodi i niz projekata neovisno o potresu. U samo dvije godine mandata župana Celjaka pokrenuto je više od 200 novih projekata, poput Doma za starije osobe u Kutini, poduzetničkih centara, proširenja smještajnih kapaciteta za starije osobe u Sisku, Petrinji i Glini, Učeničkog doma u Sisku, novog vrtića i koncertne dvorane. Na inicijativu Sisačko-moslavačke županije gradit će se 36 stambenih zgrada u Sisku, Petrinji, Topuskom, Jasenovcu, Glini, Kutini, Lekeniku, Sunji i Hrvatskoj Kostajnici, a od velikog značaja je i završetak autoceste Zagreb-Sisak.

Imat ćemo autocestu do Siska, sa spojem prema Petrinji, koja će osigurati da se centar Siska s centrom Zagreba poveže za manje od 30 minuta. U suradnji s Ministarstvom graditeljstva izgradit ćemo 36 višestambenih zgrada, od toga 20 na području grada Siska. Kada usporedimo cijenu kvadrata u Sisku i u Zagrebu te prometnu povezanost cestom i željeznicom te napredak kojeg ostvarujemo u području zdravstva, obrazovanja, kulture i socijalne skrbi, s pravom možemo reći da će Sisačko-moslavačka županija biti zanimljiva ljudima za useljavanje i postati poželjno mjesto za život“, zaključio je župan Celjak.

Preko 70 objekata koji se obnavljaju ili su obnovljeni, a koje koriste deseci tisuća naših sugrađana, i više od 200 pokrenutih projekata diljem županije omogućit će sveobuhvatnu revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije. Kada zbrojimo ulaganja u obnovu nakon potresa te sve druge pokrenute projekte, riječ je o oko 400 milijuna eura ukupnog ulaganja. Pokretanjem brojnih gradilišta i stvaranjem uvjeta za otvaranje novih radnih mjesta, Sisačko-moslavačka županija u značajnoj mjeri pridonijela je gospodarskom napretku županije, osobito jačanju građevinskog sektora čiji su kapaciteti na području županije maksimalno iskorišteni.

Nove škole, bolnice, domovi za starije, depadanse umirovljeničkih naselja, jedinstveni smjerovi obrazovanja poput robotike, gaming industrije, Regionalnog centra kompetentnosti za područje elektrotehnike i računarstva, učenički domovi, novoizgrađene stambene zgrade, poticano gospodarstvo, obrtništvo i poljoprivreda i još mnogo toga čine Sisačko-moslavačku županiju mjestom ugodnim i poželjnim za život, rad i zasnivanje obitelj.