Savjeti vezani uz ljetnu prehranu

Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije započeo je sa radom Savjetovališta za zdravu prehranu te na njihovim mrežnim stranicama svakoga tjedna možete pročitati i preuzeti jelovnik te nekoliko recepata.

Između ostalog, objavljeni su i savjeti vezani uz ljetnu prehranu.

„Ljeto je vrijeme kada nam priroda nudi obilje svježih namirnica koje pozitivno utječu na naš organizam i bila bi prava šteta ne iskoristiti ih za poboljšavanje imuniteta i zdravlja našeg tijela. Glavno obilježje ljetne prehrane je lagana hrana i adekvatan unos tekućine. Osnovu takve prehrane čine povrće, voće i namirnice s velikom količinom vlakana.

Preko brojnih svježih, sezonskih namirnica sada imamo priliku opskrbiti organizam potrebnim vitaminima i mineralima i obnoviti energiju, a antioksidansi i selen  pomoći će u borbi protiv slobodnih radikala koji nastaju pretjeranim izlaganjem suncu.

Zato bez oklijevanja obogatite svoj jelovnik sezonskim namirnicama, ali ne zaboravite i na dovoljan unos tekućine! Visoke temperature okoliša brzo dovode do pretjeranog gubitka tjelesnih tekućina, a čak i njihov mali gubitak može uzrokovati glavobolju, mučninu ili utjecati na smanjenje koncentracije.
Zato treba piti i kada ne osjećate žeđ, jer je žeđ simptom koji ukazuje na već postojeću Dnevno trebamo popiti 0,3 dl vode po kg tjelesne mase, što ispadne 1,5 do 2 l vode dnevno, ili 8 čaša. Za vrijeme ljetnih vrućina i pri većoj fizičkoj aktivnosti te potrebe se povećavaju i do četiri puta.“ – stoji, između ostalog u savjetima Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.

Više pročitajte na: https://www.zzjz-sk.hr/novosti/ljetna-prehrana