Svečana sjednica Gradskog vijeća Kutine; pateru Marianu Passeriniju nagrada za životno djelo

Svečana sjednica uz Dan grada Kutine po prvi je puta održana 29. lipnja uz blagdan sv. Petra i Pavla, a obilježavanje je započelo sv. misom u crkvi sv. Marije Snježne i polaganjem vijenaca na kutinskom gradskom groblju.


Sjednici su nazočili brojni predstavnici političkog, gospodarskog, vjerskog i kulturnog života. U ime predsjednika Vlade RH i predsjednika sabora, Kutinu su posjetili ministar Marin Piletić i sisačko moslavački župan Ivan Celjak, saborski zastupnici Krunoslav Katičić, Marijana Petir i Veljko Kajtazi, te državni tajnici. Uz kutinske gradske vijećnike, sjednici su prisustvovali i prijatelji iz prijateljskog grada Dimitrovgrada.

Sjednicu je pozdravnim govorom otvorio predsjednik Gradskog vijeća Nebojša Čović koji se osvrnuo na rad Gradskog vijeća u proteklom razdoblju.


Zajedno s gradonačelnikom i zamjenicom Ivanom Grdić uručio je nagradu za životno djelo pateru Marijanu Passeriniju zbog njegovih zasluga na humanitarnom djelovanju Zaklade Ivanova kuća, te širenju glasa svetosti brata Ivana Bonifacija Pavletića u svijetu.


Pater Mariano Passerini zahvalio je svima na ovom velikom priznanju, koje smatra i kao priznanje bratu Ivanu Bonifaciju Pavletiću. Zahvalio je i mon. Vladimira Stankoviću, te preminulom publicisti Dragutinu Pasariću na zalaganju za širenjem istine o bratu Bonifaciju.


 Svečana sjednica bila je prilika za prikaz presjeka rada gradskih vlasti od prethodne svečane sjednice do današnje, a postignuća i realizirane projekte uzvanici su imali priliku pogledati u 5 minutnom filmu. Više o svemu rekao je gradonačelnik Zlatko Babić u svom kraćem obraćanju u kojem je posebnu pažnju posvetio mladima i perspektivama za razvoj Kutine.


Naglasak je stavio na mlade i osiguravanje razvoja grada koji bi trebao mlade obitelji zadržati u Kutini. To uključuje i nove stambene gradnje, uz današnje otvaranje zgrade POS-a, završetak dječjeg vrtića i drugih razvojnih projekata. Dotaknuo se i Aglomeracije, Petrokemije koja u posljednje vrijeme daje dobre naznake početka proizvodnje, te razvoja industrijsko logističke zone koja bi trebala biti generator novih radnih mjesta u Kutini.


Dan Grada Kutinčanima su čestitali ministar Marin Piletić porukom podrške u razvoju grada od strane Vlade RH, te sisačko moslavački župan Ivan Celjak.

On se posebno osvrnuo na zajedničke projekte Grada Kutine i sisačko-moslavačke županije uključujući ponajprije izgradnju Doma za starije i nemoćne u kutinskom Domu zdravlja, te novih stambenih objekata. Predstavnik prijateljskog grada Dimitrovgrada, Yasho Minkov, također je zaželio Kutini sretan Dan grada u puno uspjeha u daljnjem radu.
Sjednicu su posebno uveličali mladi kutinski talenti. Odličan govor održala je Mia Žutić dopredsjednica Dječjeg Gradskog vijeća, a zapaženi vokalni nastup ostvarila je violinistica Inga Potnar uz pratnju Jasenka Horvata, te solistica Baleta POU Kutina, Tessa Uroić.