Potpisani ugovori za financiranje udruga

Grad Kutina ove će godine izdvojiti 55.364 eura za financiranje udruga. Na natječaj za projektno financiranje prijavila se 41 udruga, a 38 udruga danas je potpisalo ugovore. Na natječaju je trebalo zadovoljiti propisane kriterije, tako da 3 udruge nisu prošle.

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić prilikom konferencije za novinare zahvalio je svim udrugama na njihovim aktivnostima i kvalitetnim programima, te sudjelovanju na događanjima u Gradu Kutini.
 


Kako je tom prilikom istaknuto, financiranje je na sličnoj razini kao i prethodnih godina, a financiraju se udruge raznih područja. Prioritet imaju udruge koje rade s djecom, socijalna područja djelovanja, udruge branitelja koje rade na očuvanju digniteta Domovinskog rata… „Uz ove udruge kojih je puno, dobar dio se financira putem Zajednica sportskih udruga, Vatrogasne zajednice i Gradskog saveza KUD-ova. Ovdje je riječ o udrugama koje se financiraju direktno iz gradskog proračuna za njihove programe. Jasno, da bi udruge mogle realizirati sve što žele ova sredstava nisu dostatna, već bi bilo dobro da udruge dobiju određena sredstva i putem drugih natječaja na županijskoj i državnoj razini ili iz EU fondova“, rekao je Babić. Istaknuo je kako Kutina, osobito u socijalnim programima, ima takvih udruga koje se uspješno financiraju putem EU fondova te čak imaju i zaposlene ljude na realizaciji tih programa.

Na današnjem potpisivanju ugovora bilo je nekoliko predstavnika različitih područja. Ivica Arbanas predsjednik je Biciklističkog kluba Kutina koji ima 84 člana među kojima dosta mladih. Kako je rekao članarinu plaća samo dio članova jer je dio ispod 18 godina, tako da se iz članarine ne mogu realizirati njihovi projekti, stoga im ova sredstva puno znače u financiranju udruge.
  

Predstavnik Koordinacije braniteljskih udruga i predsjednik HVIDR-e Damir Badanjak govorio je o financiranju braniteljskih udruga:  
– Neki su zadovoljni financiranjem, neki nisu. Sigurno je da dio aktivnosti ne može biti održan jer je sve manje volontera koji bi danas radili, a rad u udruzi sve je zahtjevniji, tako da su i aktivnosti udruga zapravo smanjene i riječ je o održavanju na površini, rekao je među ostalim predsjednik HVIDR-e.
 

Olga Friščić predsjednica Udruge umirovljenika Grada Kutine koja broji 250 članova također je zahvalila na potpori budući da je rad njihove udruge vrlo važan za treću životnu dob na području Kutine. Oni se financiraju iz članstva i dijelom od najma prostora što im svakako nije dovoljno.

  Pročelnik za društvene djelatnosti Grada Kutine, Željko Tomičić rekao je kako su iz Grada svjesni da to nisu velika sredstva ali ona bi trebala biti dodatan poticaj za javljanje i na natječaje na drugim razinama. U budućnosti u planu je izmjena pravilnika, te njegovo prilagođavanje kako bi udruge na lakši način došle do sredstava. Napomenuo je i kako su sredstva za financiranje udruga strogo namjenska, a za bilo kakvu pomoć oko dokumentacije udruge se mogu obratiti Odjelu za društvene djelatnosti Grada Kutine.