Održana Skupština Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije

U prostorijama Društvenog doma Velika Ludina, 27. lipnja, održana je redovna sjednica Skupštine Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije.

Prije Skupštine, održana je i sjednica Predsjedništva VZ SMŽ na kojoj su članovi predsjedništva predložili radna tijela Skupštine, te raspravljali o izvješćima koja će se predložiti na sjednici Skupštine.

Sjednicu je otvorio i pozdravio sve nazočne goste, predsjednik županijske Vatrogasne zajednice Mijo Brlečić, a dobrodošlicu u ime domaćina okupljenima je uputio i predsjednik Vatrogasne zajednice općine Velika Ludina Branko Moguljak.

U sklopu predstavljanja Izvješća o radu predsjednik zajednice Mijo Brlečić spomenuo je kako je u županijsku Vatrogasnu zajednicu udruženo 13 vatrogasnih zajednica, od čega 6 gradova, 6 općina i jedna vatrogasna zajednica područja, te 4 javne vatrogasne postrojbe i 2 javne vatrogasne postrojbe u gospodarstvu. Ukupno zajednica okuplja 138 DVD-ova, od čega je 5 direktno učlanjeno.

Prema podacima iz Vatroneta, zajednica broji ukupno 13 456 članova od čega je 13 846 operativnih, 2 661 izvršnih, te 1 472 pričuvna, 1 658 članova pomlatka, 1 901 član mladeži, 463 veterana, 122 počasna člana, 1 185 pomažućih,  1 893 ostalih te 255 profesionalaca, što je više od 9% ukupnog broja stanovnika naše županije.

„U protekloj godini na području županije ukupno je evidentirano 2 574 intervencija od kojih je 1 090 požara, 1 343 tehničkih intervencije, te 135 ostale intervencije, a zabilježeno je i 1 060 ostalih operativnih aktivnosti. Kao najveće probleme tijekom prošle godine važno je istaknuti poplave te požare otvorenih prostora tijekom ožujka, a koji su činili povećanje od čak 60% u odnosu na prijašnje godine.“ – istaknuo je u okviru izvješća zapovjednik VZ SMŽ Marijo Paluh.

Da se unatoč brojnim problemima situacija u vatrogastvu popravlja, Mijo Brlečić obrazložio je podacima o donacijama koje su uvelike pomogle u radu i ponovnom pokretanju rada u pojedinim društvima. Izrazio je stoga i zadovoljstvo jer je na Županijsko vatrogasno natjecanje koje će se održati 2. srpnja u Desnom Trebarjevu prijavljeno 110 ekipa, a što je vrlo pristojan broj, budući da ih je u najboljim danima bilo oko 120.

„Unatoč nedostatku osobne zaštitne skupne vatrogasne opreme i sredstava za redovite aktivnosti te pandemiji koronavirusa i potresu s ponosom možemo istaknuti da su vatrogasci županije u 2022. godini dostojno, požrtvovno i uspješno obavljali zadatke na spašavanju ljudi i imovine, gašenju požara, preventivnim aktivnostima u obrani od poplava, uklanjanju posljedica potresa, kao i promotivnim aktivnostima na javnim događanjima i manifestacijama.“ – zaključio je predsjednik VZ SMŽ Mijo Brlečić uz zahvale svim dužnosnicima u VZ-ovima na odgovornom i uspješnom radu, kao i županiji i jedinicama lokalne samouprave koje ih prate u radu. Posebno je pritom zahvalio županu i njegovim suradnicima koji su pronašli način i povećali izdvajanja za vatrogastvo, a koji intenzivno i rade na pronalasku prostora koji će im omogućiti uspješniji rad ali i osnivanje Županijskog operativnog centra.

U ime gostiju, predstavnika Požeško-slavonske, Zagrebačke i Bjelovarsko-bilogorske okupljenima se obratio Silvestar Štefović, predsjednik VZ Bjelovarsko-bilogorske županije, u ime Hrvatske vatrogasne zajednice Goran Filinić, pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika, a u ime Sisačko-moslavačke županije zamjenik župana Mihael Jurić koji je u svom obraćanju istaknuo važnost vatrogastva, kao najvećeg organiziranog dijela društva, koje je uvijek među prvima u pomaganju sugrađanima u slučaju bilo kakve potrebe.

Na kraju, predsjednik Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije Mijo Brlečić predstavio je kratak presjek 30-godišnjeg rada zajednice s osvrtom na povijesni početak i razvoj dobrovoljnog vatrogastva na našem području, a koji će biti predstavljen u prosincu, na svečanoj sjednici Skupštine VZ SMŽ, kada će biti predstavljena i monografija posvećena ovoj važnoj obljetnici.