10 godina Eko Moslavine

Komunalno poduzeće Eko Moslavina d.o.o. obilježilo je 10 godina svoga rada. Poduzeće je nastalo izdvajanjem Moslavine d.o.o. 1.07.2013. godine, kada Eko Moslavina u potpunosti preuzima uslugu odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada na području Kutine, Popovače i Velike Ludine.

Direktor poduzeća Danijel Husnjak pozdravio je tom prilikom u sjedištu Eko Moslavine uzvanike koji su došli obilježiti 10. obljetnicu društva. Eko Moslavina u presjeku svoga desetogodišnjeg rada bilježi turbulentna vremena u smislu upravljanja društvom, ali istovremeno i zahtjevan rad na usklađivanju s novim zakonom o gospodarenju otpadom što je dugotrajan proces koji traje i danas.


 Husnjak se osvrnuo na višegodišnje razdoblje, tehničko opremanje, rješenje problema s komunalnom deponijom, postavljanje polupodzemnih spremnika, aktualnu nabavku opreme, ali i sve druge aktivnosti. Tvrtka je od 2019. godine od Općine Velika Ludina na upravljanje dobila reciklažno dvorište koje vode i danas, a već sljedeće godine upravljaju i reciklažnim dvorištem Grada Kutine. Grad Popovača se 2022. godine izdvaja i svoju uslugu prikupljanja komunalnog otpada povjerava Komunalnom servisu Popovača, čime je Eko Moslavina uskraćena za 30% korisnika.
 “Društvo danas ima 59 radnika i provodi sve aktivnosti zbrinjavanja otpada te prati zakonske propise u zaštiti okoliša” naglasio je Husnjak. Vrlo važom istaknuo je ulogu građana koji su aktivni dionici u prikupljanju otpada i čija je uloga također vrlo važna u cijelom procesu. Najavio je i nabavku žutih kanti za plastiku koje će uskoro biti podijeljene građanima.
 Husnjak koji je direktor tvrtke od kraja 2021. godine pohvalio je rad zaposlenika s kojima zajedno s građanima očekuje nastavak aktivnosti na razvrstavanju otpada i sprječavanju pojave divljih deponija.  

  Gostima obljetnice obratila se i voditeljica tehničkog sektora Renata Bolarić koja je prisutne željela upoznati s konkretnim načinom pružanja usluge prikupljanja, odvoza i zbrinjavanja otpada, te primjerima kako se otpad zbrinjava na različitim lokacijama u gradu. Govorila je o spremnicima za prikupljanje otpada. Posebno se osvrnula i na investiranje u vozila te njihovu svrhu. Naglasila je kako je ove godine dobivena uporabna dozvola za povećanje kapaciteta odlagališta za neopasni otpad za narednih 10 godina. Ulaganjem što vlasitith sredstava što putem fondova nabavljena su i potrebna vozila što se iz godine u godinu obnavlja.
  Tom je prilikom zorno prikazan i ciklus pražnjenja i punjenja spremnika, te  pravilno razdvajanje papira i plastike, uz mogućnost razgledavanja vozila.
 

Značajnu obljetnicu direktoru Husnjaku i svim djelatnicima čestitao je i gradonačelnik Kutine, Zlatko Babić. On je tom prilikom istaknuo kako je zadovoljan smjerom u kojem ide Eko Moslavina, no naglasio i probleme na čijem rješavanju se mora raditi zajednički.
 

 Razvrstavanje otpada, koje je prvorazredna tema u svim gradovima, proces je na na kojem treba intenzivno raditi narednih 5 godina. Babić ističe kako se otpad razvrstava, no količine nisu dovoljne kako bi Grad izbjegao plaćanje penala. Na tome treba biti fokus u narednom razdoblju. U tom smislu treba intenzivno raditi na edukaciji u vrtićima i školama što će dati kasnije rezultate, ali treba djelovati odmah uključujući i sankcioniranje onih koji nepropisno razvrstavaju otpad. Također naglašava potrebu za smanjenjem divljih odlagališta, na čemu se godinama radi no još uvijek imamo 20-tak divljih deponija. Babić je naglasio da uvijek nedostaje financijskih sredstava, no da treba “čuvati” deponiju u smislu uvoza otpada do čega može doći isključivo u najvećoj nuždi jer deponiju ističe kao najveću vrijednost.

  Obilježavanju obljetnice prisustvovali su i predstavnici Gradova Popovače i Velike Ludine, gradski pročelnici, direktor Moslavine d.o.o. Mijo Šepak, te zaposlenici tvrtke i zainteresirani građani.