Obilježena je obljetnica osnivanja 56. samostalne bojne HV Kutina

56. samostalna bojna HV Kutina u Domovinskom je ratu prva oslobodila okupiarno naselje i započela pobjednički put Hrvatske vojske u izgradnji slobodne i neovisne Hrvatske. 1991. godine bojna je sudjelovala u oslobađanju zapadne Slavonije te je bila jedna od najboljih postrojbi Hrvatske vojske. Istaknuto je to na svečanosti obilježavanja 32. obljetnice osnivana slavne kutinske postrojbe.
Đuro Jonaš, ratni zamjeni zapovjednika 56. istaknuo je kako su branitelje 56. u borbi za Hrvatsku vodile odlučnost da obrane svoje obitelji, svoj grad i svoju Domovinu. U tome je od presudne važnosti bilo zajedništvo građana i branitelja u 56. samostalnoj bojnoj. „Važna je bila i suradnja sa policijom kojom je zapovjedao ovdje prisutni Mato Sičaja i tada općinskom vlasti i predsjednicom skupštine, također prisutnom Ružicom Šimunović.“, istaknuo je Đuro Jonaš.
56. samostalna bojna HV Kutina prvi je put postrojena 28. lipnja 1991. godine pod zapovjedništvom Zovnimira Gregurića Regice. 14. lilstopada iste godine slavna je kutinska postrojba izvela prvu napadnu akciju HV-a u Domovinskom ratu i oslobodila neprijateljsko uporište u selu Bujavca. Bilo je to prvo oslobođeno mjesto u Domovinskom ratu. S pobjedom 56. samostalne bojne HV Kutina započeo je pobjednički put Hrvatske vojske i oslobođenje Domovine, rekao je Đuro Jonaš.
Ratni zamjenik zapovjednika 56. samostalne bojne, rekao je kako mu je šast što se protiv agresora borio sa 1334 branitelja iz 56. bojne, 41 je ranjen, a 12 ih je poginulo u obrani Hrvatske
Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić istaknuo je zajedništvo građana Kutine i branitelja 56. samostalne bojne u Domovinskom ratu te je dodao kako je Kutina i danas ponosna na sve Kutinčane, hrvatske branitelje.

Braniteljima, pripadnicima 56. bojne zahvalili su na doprinosu u Domovinskom ratu i čestiali veliku obljetnicu general Rudi Stipčić, ratni zapovjednik OG Posavina, general Drago Repinac, izaslanik ministsra branitelja i brigadir Goran Ekić, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske.
Na kraju svečanosti obilježavanja obljetnice 56. samostalne bojne pripadnici postrojbe, gosti i građani poručili su: KuTinčani zajedno u ratu, zajedno u miru!
Poignuli pripadnici 56. samostalne bojne HV Kutina:
Siniša Coha, Željko Crnković, Srećko Demeter, Vladimir Fabijanec, Marijan Fišter, Branko Gršić, Pavao Horvat, Željko Kosović, Ivan Križak, Mijo Marinović, Dragan Odak, Krunoslav Rošin.