Nova gospodarska aktivnost na području Velike Ludine

U prostoru Općine Velika Ludina održan  je sastanak vezan uz pokretanje nove investicije na području Sisačko-moslavačke županije. Riječ je o izgradnji farmi pilića te tvornici za preradu koja je predviđena upravo u Poslovnoj zoni u Velikoj Ludini.

Općinu Velika Ludina tom su prilikom posjetili Vitalli Adamchuck predstavnik Ukrajinske tvrtke MHP, direktori Perutnine Ptuj-Pipo Roman Merkaš i Dubravko Folnović, konzul Ukrajine u Hrvatskoj Ivica Pirić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, zamjenik župana Mihael Jurić te predstavnici Grada Popovače, gradonačelnik Josip Mišković sa zamjenikom Lovrom Miklaužićem.

Kako je po njegovu završetku istaknuo domaćin, velikoludinski načelnik Dražen Pavlović, jedan je to u nizu sastanaka po pitanju velike investicije MHP-a na području naše županije na čijem će se području smjestiti više od 200 novih peradarnika, tvornica, valionica i klaonica i to na na području Petrinje, Sunje, Martinske Vesi, Lekenika i Popovače, dok će na području Velike Ludine biti smještena tvornica za preradu na površini 10 hektara, a gdje će se zaposliti 800 ljudi, dok će ih ukupno biti zaposleno oko 2 tisuće.

Da je „ovo jedan od stožernih projekta za revitalizaciju poljoprivredne proizvodnje i gospodarstva na području Sisačko-moslavačke županije, ali i Hrvatske” naglasio je tom prigodom državni tajnik  Tugomir Majdak.

Kapacitet proizvodnje trebao bi u konačnici biti 25 milijuna komada peradi godišnje. U prvoj fazi sagradilo bi se minimalno 100 peradarnika. U tijeku je stoga ishođenje lokacijskih dozvola te se očekuje da bi do kraja godine trebala biti ishođena sva potrebna dokumentacija kako bi sredinom sljedeće godine mogla početi gradnja objekata. Očekuje se da bi proizvodnja u prvoj fazi trebala početi sredinom 2025., a projekt bi u potpunosti mogao biti završen do 2027. godine.