Dodijeljeni Oskari znanja 2023.

Za osvojena prva mjesta na državnim natjecanjima u znanju, glazbi i plesu te za osvojene medalje na međunarodnim natjecanjima iz informatike, matematike, robotike, matematike, biologije, geografije, astronomije, debate gotovo 400 učenika osnovnih i srednjih škola primilo je nagradu Oskar znanja 2023. Zahvalnicom za predan i vrijedan rad s učenicima nagrađeni su i njihovi mentori.

Na svečanoj dodjeli 19. Oskara znanja, nagrade za izvrsnost, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je nagrađenima kako svi u Hrvatskoj trebamo težiti stjecanju znanja, jer je ono trajno dobro za cijeli život.

„Znanje je nešto što vam nitko ne može oduzeti, to je jedino što nosite sa sobom“- kazao je Fuchs. Ministarstvo obrazovanja će i nadalje, dodao je, uvijek podržavati ovakve aktivnosti, ali i učenike u školama u kojima stasaju. “Imamo posebne programe za nadarene učenike, a vrlo skoro, već sljedeći tjedan, objavit ćemo poziv za izgradnju i dogradnju škola da sve škole budu u jednoj smjeni i da sva djeca u Hrvatskoj imaju jednake uvjete za učenje i stjecanje znanja” – najavio je Fuchs.

Oskar znanja najglamuroznija je nagrada za učenike, za one koji će za 10 do 15 godina zauzeti važne, odlučujuće uloge u hrvatskom društvu, naglasila je ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, Dubravka Brezak Stamać. „Ovo je nagrada za trud i upornost, a posebno za one koji su bili najbliži djeci, njihove roditelje. Ono u što ste vjerovali se ostvarilo“- kazala je Brezak Stamać i zaključila kako je Oskar znanja “slika svega što se u školi radi u jednoj godini”.

Dodjelu nagrade Oskar znanja već tradicionalno organizira Agencija za odgoj i obrazovanje uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatske zajednice županija. Ove godine skulpturu Oskar znanja kreirali su i izradili djeca, mladi i djelatnici Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec.

S područja naše Županije Oskara znanja za iznimna postignuća na natjecanju iz informatike dobio je Ivan Prikratki, učenik 6. razreda OŠ Popovača čija je mentorica Tena Mlakar. Također, Oskara znanja dobio je i Martin Durbek iz Repušnice, student Muzičke akademije Zagreb, za 1. mjesto na 61. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa u kategoriji brač, čiji je mentor Veljko Valentin Škorvaga.

Oskara znanja za 1. mjesto na istom natjecanju, ali u kategoriji bisernica dobio je učenik Glazbene škole Frana Lhotke Sisak Mata Šprišić, čiji je mentor Franjo Pećarić, kao i učenica 8. razreda OŠ „Braće Bobetko“ Sisak Zahida Mohammad za postignuće na natjecanju iz Islamskog vjeronauka, a čija je mentorica Amila Škorić.

Photo: Igor Soban/PIXSELL