Predstavljanje projekta „Zajedničko planiranje proračuna“

U Poduzetničkom inkubatoru Kutina predstavljen je projekt “Zajedničko planiranje proračuna” u suradnji s Udrugom gradova. Riječ je o projektu kojim se nastoji potaknuti građane gradova u RH na zajedničko kreiranje proračuna, odnosno kreiranje projekata po njihovoj mjeri u visini do 200.000,00 eura. 
 Više o projektu rekao je Darko Rundić iz Udruge gradova:

„Prošle godine počeli smo sa tri grada, ove godine ih je osam, a neki gradovi imaju već duže vrijeme takvu praksu. To je izvrsna prilika za građane da predlože manje stvari koje su im životno važne i da se kroz te projekte poboljša komunikacija između grada i građana, da se otvore pitanja i da građani shvate gdje postoji problem u nekom konkretnom slučaju, istaknuo je Rundić.
Projekt je detaljnije predstavio Mario Žuliček iz Udruge gradova, a predstavljanju su uz predstavnike Grada Kutine i gradske uprave prisustvovali i predsjednici mjesnih odbora te neki zainteresirani građani.
Gradonačelnik Zlatko Babić istaknuo je kako građani mogu predlagati razne vrste projekata, od komunalne infrastrukture do drugih vrsta projekata:

„Evo sada je 5. mjesec i mi radimo plan za naredno razdoblje. Želimo čuti što sugrađani vide kao bitne projekte bilo od komunalne infrastrukture, ili nešto drugo, tako da možemo taj plan staviti u proračun sljedeće godine. Važno je i da naši sugrađani shvate da nisu samo problemi u njihovom mjesnom odboru najvažniji, već je cilj da se kroz ovakav razgovor upoznaju i sa problemima drugih mjesnih odbora, te da se zajednički odrede prioriteti i redoslijed ulaganja“, rekao je Babić.

  Tom prilikom nekoliko građana uputilo je pitanja vezana uz njihove mjesne odbore ponajviše vezano uz uređenje prometnica , ali razgovaralo se i o većim ulaganjima.

 Predlagati se može uređivanje i održavanje manjih objekata komunalne infrastrukture i manjih javnih objekata kojima se poboljšava komunalni standard građana na području mjesnog odbora, a koji nisu obuhvaćeni drugim programom, npr. manji dijelovi mjesne mreže za priključke; zelene površine, parkovi i dječja igrališta; putovi, sporedne ceste i nogostupi; kulturni, sportski i drugi javni objekti. 

Kod prijave komunalne akcije dovoljno je opisati što bi se trebalo napraviti i gdje (što preciznija lokacija), uz obrazloženje zbog čega to smatraju važnim za područje svojeg mjesnog odbora ili dijela mjesnog odbora i prijedlog poslati na financije@kutina.hr ili dostaviti osobno/poštom na adresu Trg kralja Tomislava 12, Kutina najkasnije do 15. lipnja 2023. godine.