Bunt radnika Petrokemije

Radnici Petrokemije sutra će doći na posao, ali neće raditi. Najavljeno je to na konferenciji sindikata u Petrokemiji. „Nije to štrajk, to je ogorčenje, revolt i bunt!“, rekaao je Željko Klaus, predsjednik Sindikata EKN i predstavnik radnika u NO Petorkemije.
Nezadovoljstvo radnika Petrokemije tinjalo je od kada je nova turska uprava preuzela upravljanje Petrokemijom. Bunt radnika Petrokemije rasplamsao se nakon Skupa radnika kojeg je sazvalo Radničko vijeće Petrokemije d.d. Kutina, a odazvalo se 1000 zaposlenika kutinske tvrtke.
Turska Uprava Petrokemije izvijestila je kako se uvodi jednosmjenski rad i novo radno vrijeme od 8:30 do 16:30. Predstavnici sindikata i Radničkog vijeća izrazili su nezadovoljstvo što nisu bili pozvani na razgovore o tome.
Uprava Petrokemije tražila je da se oduzme riječ Željku Klausa, a kad je to Stjepan Šalković, predsjednik Radničkog viječa odbio učiniti članovi Uprave Petrokemije napustili su skup.
Skup radnika prošao je mirno i dostojanstveno. Za vrijem izlaganja članova Uprave svi su radnici pozorno slušali te ničim nisu ometali govornike.
Nakon napuštanja skupa Uprava Petrokemije otkazala je dogovoreni sastanak s predstavnicima sindikata i Radničkog vijeća sazvanog za 16. svibnja 2023.
Odluke Uprave Petrokemije su zakonite, nemamo prigovor s te strane. Ali, nisu se konzultirali ni razgovarali s predstavnicima radnika. „Ukidanjem smjenskog rada plaće će radnicima biti smanjene do 25%., što će u netu biti oko 5000 kn. Ljudi će otići i u Petrokemiji neće imati tko raditi i
pokrenuti proizvodnju.“, upozorio je Klaus i zatražio od Uprave razgovor s predstavnicima radnika.

Željko Klaus, predsjednik Sindikata EKN Hrvatske i predstavnik radnika u NO Petrokemije

Mi smo tu i želimo raditi i od rada živjeti, rekao je Klaus. Dodao je kako Uprava uopće ne govori o početku proizvodnje mineralnih gnojiva. “To je suprotno od onoga što su govorili u procesu preuzimanja Petrokemije. Nismo naivni da smo im baš sve povjerovali, ali ovo nismo očekivali.”, Željko Klaus je za sutra, 18, svibnja 2023. najavio i prvu sindikalnu akciju u Petrokemiji od kada je većinskog vlasništvo preuzela truska grupa Yildirim.

Željko Klaus, predsjednik Sindikata EKN Hrvatske i predstavnik radnika u NO Petrokemije

Na konferenciji za novinare govorili su još Davor Rakić, glavni povjerenik Sindikata EKN u Petrokemiji, Krunoslav Božiček, glavni povjerenik Sindikata DEMOS-HUS i Stjepan Šalković, predsjednik Radničkog vijeća i Udruge branitelja Petrokemije. Oni su također pozvali Upravu na razgovore i poručili da ukoliko ne bude razgovora uprave s radnicima neće biti ni radnika, ni Uprave.