Uskrsni sajam 2023.

U Kutini se danas održava Uskrsni sajam, manifestacija koja okuplja ponajviše djecu i mlade, ali i šire građanstvo grada Kutine.

Sajam organizira Koordinacija Kutina grad prijatelj djece u suradnji s Turističkom zajednicom, a okupio je brojne ustanove i udruge koje rade s djecom. Tradicionalno u njemu sudjeluju djeca osnovnih škola i Dječjeg vrtića, gradske ustanove, neka poduzeća i brojne udruge.

Sajam je u znaku najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, prepun pisanica i uskrsnih dekoracija koje su izradili izlagači a koje su se mogle po simboličnim cijenama kupiti na štandovima.


 Kako je istaknula voditeljica Koordinacije Kutina Grad prijatelj djece, Martina Prochazka, sajam se ove godine održava uz najveći broj izlagača. Predstavlja ih se 17 na 21 štandu smještenom na Trgu dr. Franje Tuđmana.

  Učenici u suradnji s Dječjim Gradskim vijećem pozdravili su sve posjetitelje sajma, te prigodnim riječima podsjetili na značaj Uskrsa kao kršćanskog blagdana.

Kutinska etnologinja Slavica Moslavac nadovezala se na uvodnu riječ učenika, te predstavila nekoliko tradicionalnih uskrsnih običaja kao što je bacanje jaja u zrak, što tradicionalno uz nju rade i kutinski gradonačelnici, te posjetitelji sajma za sretnu nadolazeću godinu. Pridružio se tome i kutinski gradonačelnik Zlatko Babić nakon obilaska štandova.

„Ove godine Uskrsni sajam u Kutini u punom je sjaju. Zahvaljujem svima na odazivu i trudu koji su uložili u pripremu ovako lijepih dekoracija. Sav prihod ide u humanitarne svrhe, a same udruge znaju kako će najbolje iskoristiti humanitarni prilog koji će prikupiti“, rekao je tom prilikom gradonačelnik Kutine. Svim sugrađanima čestitao je nadolazeći blagdan: „Koristim ovu priliku da našim sugrađanima čestitam Uksrs, da uskrsne dane provedu u blagostanju, mi vjernici da posjetimo našu crkvu, da smanjimo tenzije i živimo u jedinstvu i vjeri“, poručio je gradonačelnik Kutine.  

Sajam je i ove godine protekao uz igranje tradicijskih igara koje je vodila etnologinja Slavica Moslavac.

Cijeli događaj uveličao je nastup školskog benda OŠ Vladimira Vidrića, koji uskoro priprema i veliki dobrotvorni koncert grupe Vatra u Sportskom centru u Kutini.