Sinidkati i radnici očekuju početak proizvodnje u Petrokemiji u roku od mjesec dana

* Radnici i sindikati u Petrokemiji očekuju početak proizvodnje najkasnije u roku od mjesec dana. Poručio je to Željko Klaus, predsjednik sindikata EKN nakon sastanka predstavnika sindikata i branitelja u Petrokemiji s gradonačelnikom Kutine i predsjendikom Gradskog vijeća.
„Vlada RH i Yildirim postigli su sporazum o međudioničarskom ugovoru i uskoro se očekuje prijenos vlasništva 54% vlasništva Petrokemije s PPD-a i INA-e na Yildirim. Vijest je neslužbena, ali u hodnicima se čuje kako se stvari dobro razvijaju i da se uskoro očekuje i službena potvrda prenošenje vlasništva na Yildirim.“, rekao je Željko Klaus i izrazio žaljenje što se Damir Filipović, ministar gospodarstvo nije odzavao pozivu sindikata i primio ih te o tijeku razgovora izvijestio javnost, a posebno radnike i sindikate u Petrokemiji.

Željko Klaus, predsjednik Sindikat EKN

 Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić podržao je aktivnosti Sindikata kako bi se ubrzao proces prijenosa vlasništva Petrokemije i bila pokrenuta proizvodnja. Podsjetio je kolika je važnost Petrokemije za Hrvatsku, posebno za Grad Kutinu.

Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine

Radnici Petrokemije godinu su dana dolazili na posao, a gnojivo se nije proizvodilo. Primali su plaću, ali neizvjesnost je iz dana u dan rasla. Radnici Petrokemije su zabrinuti i očekuju jasne odgovore na svoja pitanja o osobnoj budućnosti i budućnosti Petrokemije, rekao je Davor Rakić, glavni povjerenik Sindikata EKN u Petrokemiji.

Davor Rakić, glavni povjerenik Sindikat EKN u Petrokemiji

Svaki treći radnik Petrokemije bio je branitelj u Domovinskom ratu. I danas je svaki treći radnik u Petrokemiji hrvatski branitelj. Naglasio je S. Šalković, predsjednik Dodao je kako “Hrvatski branitelji u Petrokemiji podržavaju sindikate i na svoj način dajemo doprinos u nastojanjima da se što prije pokrnee proizvodnja i osiguraju plaće radnicima Petrokemije.”

Stjepan Šalkovoić, predsjednik Radničkog vijeća Petrokemije i predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Petrokemije

Željko Klaus poručio je sadašnjim i budućim radnicima da im, kako je rekao, ne pada na pamet da smanjuju radnička  prava te da očekuju pokretanje proizvodnje U Petrokemiji.

Željko Klaus, predsjednik Sindikata EKN

Sindikati i Udruga hrvatskih branitelja u Petrokemiji nastavljaju s aktivnostima kako bi se pojačao pritisak da se situacija oko Petrokemije pozitivno riješi. Tako su danas održali i sastanak s Upravom Petrokemije i ponovili svoje zahtjeve o početku proizvodnje i poštivanje kolektivnog Ugovor.

Sindiktati u Petrokemiji nastavljaju s pripremama sindikalnih akcija. Tako će biti održana zajednička izvanredna skuština Sindiaktga EKN i Sindikata DEMOS-HUS u Petrokemiji na kojoj će se donijeti odluke o aktivnostima u slučaju da se neizvjesnost oko Petrokemije produži.