„Priče o fotoaparatima“ – gostujuća izložba Gradskog muzeja Sisak

U Galeriji Muzeja Moslavine otvorena je izložba „Priče o fotoaparatima“ autora dr. sc. Vlatka Čakširana. Riječ je o gostujućoj izložbi Gradskog muzeja Sisak koju su u Kutini posjetili brojni ljubitelji fotoaparata.

“Definicija kaže kako je fotoaparat, fotografski aparat ili fotografska kamera uređaj za snimanje fotografija kojim se pod kontroliranim uvjetima slika predmeta projicira na fotoosjetljivu podlogu. Iza te definicije kriju se desetine inovatora, istraživača, fotografa i ostalih osoba koje su od 19. stoljeća do danas radile na razvoju opreme za fotografiranje“– dio je najave ove zanimljive izložbe koju je u Kutini otvorila ravnateljica Muzeja Moslavine, Jasmina Uroda Kutlić. Pozdravila je kolegu ravnatelja Gradskog muzeja Sisak Marijana Bogatića, te autora izložbe dr.sc. Vlatka Čakširana kao i Miroslava Arbutinu, voditelja Foto galerije – Sisak Obscura.
 Izložba je nastala kao zajednička ideja Vlatka Čakširana, muzejskog savjetnika iz Gradskog muzeja Sisak i Miroslava Arbutine – Arbe.


Posjetitelji su imali priliku vidjeti fotoaparate i fotografsku opremu iz Tehničke zbirke Gradskog muzeja Siska, donacije fotoaparata Miroslava Arbutine – Arbe i donacije jednog fotoaparata s kraja 19. stoljeća Kirile Radovanović, čime se mogao stvoriti respektabilan pregled posjedovanja fotoaparata u sisačkoj sredini koji su prošli put od statusnih simbola i privilegije pojedinaca do uređaja za šire mase. Na popisu predmeta nalazi se 69 fotoaparata raznih proizvođača iz Europe, Azije i Amerike čime se zaokružuje prikaz razvoja tih uređaja u svijetu.

 „Svaki aparat ima svoju priču. Dio aparata su koristili seljački fotografi, 40-tak aparata donirao je jedan sisački fotograf, jedan dio aparata je bio u I. svjetskom ratu…“, rekao je autor izložbe. Pozvao je posjetitelje izložbe ako imaju stare fotoaparate i neku priču vezanu uz njih neka ih doniraju muzeju jer samim time oni dobivaju na vrijednosti.

Miroslav Arbutina – Arbe, poznati je sisački fotograf. „Cilj nam je bila simbioza mojih fotoaparata i fundacije muzeja, a to smo uklopili u priču koju ja radim u Sisku a to je centar za stare fotografske procese. Vlatko je dakle zadužen za tehnološki dio, a ja za praktični gdje je moj fokus na starim procesima sve do filma, jer se tu ima puno toga istraživati“, rekao je Miroslav Arbutina.


Nakon Kutine izložba se seli u Tehnički muzej Grada Zagreba.  
Izložba i katalog financirani su sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Grada Siska i Gradskog muzeja Sisak.