NE spalionici otpada u Kutini

U Kutini je javnosti predstavljena građanska incijativa „Ne spalionici otpada u Kutini“. Na javnoj tribini u Arcus clubu Tatjana Rogar, koja je pokrenula inicijativu rekla je kako je cilj pokrenuti građane Kutine te zaustaviti izgradnju spalionice smeća u Kutini u okviru projekta Eko reci park te uključiti građane u proces odlučivanja o tom važnom pitanju za zdravlje građana i budućnost djece.

Tatjana Rogar

Tatjana Rogar podjsetila je kako je projekt Eko reci park Kutina pripreman u tišini te je u ožujku ove godine dobio lokacijsku dozvolu u naselju Krč. Riječ je o megaspalionici kapaciteta 25 tona/sat  gdje bi se dovozio otpad iz cijele Hrvatske, 20.000 kamiona otpada godišnje. Vlasnik projekta nije iz Kutine, nadležna ministarstva nisu u Kutini, nadležna gradska tijela hoće li biti u Kutini i trpjeti štetne posljedice ovog projekta?

„Naše nekretnine bit će bezvrijedne, zdravlje ugroženo, a za neko vrijeme i zbrinjavanje otpada višestruko skuplje.

Apeliram na sve građane da se osvijestimo!“, istaknula je Tatjana Rogar.

     Prisutni građani na tribini u Arcusu podržali su stavove i zahtjeve inicijatorice sastanka. Raspravu je poveo poznati kutinski aktivist Gordan Šebalj.

Gordan Šebalj

Građani su u protekle tri godine bili isključeni u procesu odlučivanja o projektu Eko reci park Kutina. Sudinicio u raspravi složili su se kako odluku o tome trebaju donijeti građani Kutine.

Građani

Osnovan je Odbor inicijative koji će definirati ciljeve te će pripremiti i prve akcije. Inicijatorica Tatjana Rogar istaknula je kako inicijativa neće tražiti referendum o spalionici, jer su, kako je rekla „zakonski uvjeti za uspjeh referenduma prezahtjevi i ne bismo uspjeli. Spalionicu ćemo zaustaviti na drugi način.“ Poručila je Tatjana Rogar

Tatjana Rogar

U Odbor inicijative uz građane uključili su se i gradski vijećnici Jasminka Molnar (SDP) i Dragutin Vragner (HSS). Tatjana Rogar na građane pozvala je sve da se uključe i podrtže inicijativu te je naglasila kako „Iza ovog poziva ne stoji ni jedna stranka ni udruga pojedinačno, jer ova tema prelazi okvire dnevne politike, eventualnih neslaganja, ideologija i slično.“

Na kraju je Tatzjana Rogar zaključila: „Ovo sada nije prosvjed. Tražimo podršku i dogovor koje ćemo akcije poduzeti i hoćemo li dići svoj glas protiv ovog štetnog projekta.

Svi ste pozvani!“