Završetak izgradnje dječjeg vrtića – do kraja 2024.

Izgradnja novog dječjeg vrtića u Kutini stala je zbog problema u kojima se našao izvođač radova, tvrtka Elektrocentar Petek. Grad Kutina nastavit će izgradnju dječjeg vrtića, no procedura koja im slijedi promjenom izvođača radova potrajat će. Sve će to utjecati na prolongiranje konačnog puštanja u rad ove ustanove koje bi se prema sadašnjim najavama trebalo dogoditi početkom 2025. godine.
  Sažetak je to konferencije za novinare o trenutnom stanju vezanom uz izgradnju vrtića kojoj je uz gradonačelnika Kutine i voditelje projekta iz Odjela za gospodarstvo, prisustvovala i ravnateljica Dječjeg vrtića Sandra Todorov, te predstavnik nadzora Davor Žalac.

Gradonačelnik se osvrnuo na dosadašnji tijek ove investicije. „Projekt je započeo 2021. izgradnjom prometnice s okolišem i dječjim igralištem i u prvom dijelu 2022. godine radovi su tekli zadovoljavajućom dinamikom. Krajem 2022. godine izvođači su obavijestili Grad Kutinu da pod uvjetima kojima je sklopljen ugovor, a uslijed problema zbog krize koja je nastupila, ne može nastaviti izgradnju. Nama sada predstoji raskid ugovora s izvođačem radova, izrada nove dokumentacije, troškovnika, postupak javne nabave, sklapanja ugovora s novim izvođačem radova, što je proces koji će potrajati. Zakonsku proceduru završit ćemo do kraja 2023. godine, a s nastavkom radova počet ćemo 2024. godine. Obzirom da predstoji opremanje vrtića i dobivanje potrebnih dozvola za rad, primopredaja objekta u upotrebu trebala bi biti 2025. godine. Taj rok je dugačak, ali realan. Možda ćemo i prije završiti, ali iznosim ovaj rok uz dozu opreza“, objašnjava gradonačelnik Zlatko Babić.
 

Voditelj projekta Mišel Novosel iznio je tehničke podatke o izvršenju radova po pojedinim ugovorima. „Neke smo ugovore izvršili u cijelosti, kao što je izgradnja pristupne ceste i za nju smo dobili uporabnu dozvolu, izgrađeno je i opremljeno dječje igralište, okolne površine, no ostao je objekt koji je na 56% izvršenosti radova. Krenuli smo u raskid ugovora i u postupku smo pripreme nove javne nabave“, ističe Novosel.
 

Davor Žalac u ime nadzora ovog projekta ističe kako nikoga ne bi krivio zbog nastale situacije jer se slične situacije događaju svuda u Hrvatskoj. Cijene materijala otišle su u nebo što izvođači radova ne mogu pratiti i dolazi do raskida ugovora, iako su radovi napravljeni kvalitetno.
  Izgradnju Dječjeg vrtića Grad Kutina financira iz vlastitih sredstava, dijelom od kreditnog zaduženja, dijelom od sredstava od prodaje Malog Lošinja, a ukupna vrijednost projekta je oko 23 mil kn.

Na više puta postavljano pitanje zašto se vrtić ne financira Europskim sredstvima, odgovorio je gradonačelnik: „U Hrvatskoj je izgrađeno 200 vrtića europskim sredstvima, ali sve su to fondovi na koje se Kutina nije mogla prijaviti. Radi se ili o Europskom fondu za ruralni razvoj za sredine manje od 5000 stanovnika, ili o natječajima za gradove od 35.000 stanovnika na više, sredine od posebne državne skrbi, gradove nižeg indeksa razvijenosti…“. Babić navodi Popovaču i Novsku koje su imale indeks razvijenosti 4 i uspjele dobiti sredstva, dok Kutina ima indeks razvijenosti 6 i ne spada u tu grupu. Grad ipak očekuje drugi natječaj Nacionalnog plana za oporavak i otpornost za koji misle da imaju šanse proći.
 

Najavljeno je kako bi se kroz sredstva fondova mogao izgraditi jedan dječji vrtić uz školu u Kutinskoj Slatini za mještane sjevernog dijela grada, o čemu je već ranije bilo govora.
 

Ravnateljica Dječjeg vrtića Sandra Todorov istaknula je kako je završetak vrtića prijeka potreba zbog povećanog broja upisa djece u dječje vrtiće na području Kutine. Gotovo 700 djece treba smještaj u Dječjem vrtiću, a trenutno se na listi čekanja nalazi 26 djece s područja Kutine od kojih oba roditelja rade i 13 s vanjskih područja. Obzirom na značajno prolongiranje izgradnje vrtića razgovara se i o uređenju nekog dodatnog prostora, što je u Kutini već bila praksa, kako bi mlade obitelji ostale u Kutini jer imaju ovdje posao, no o tome se zasad samo vode razgovori.
  Do završetka izgradnje vrtića oko objekta u izgradnji postavljena zaštitna ograda i kućica za zaštitara.