Aron Baretić ABe: promocija knjige „43 stupnja na lijevo“

Knjižnica i čitaonica Kutina ugostila je sinoć pisca Arona Baretića promovirajući njegovu novu knjigu „43 stupnja na lijevo“.
  Aron Baretić kapetan je duge plovidbe iz Rijeke rođen 1965. koji iza sebe ima tridesetak godina pomorskog staža ali i nekoliko napisanih knjiga, od poezije, do proze ili pak kombinacije ova dva spisateljska žanra.
   Baretić je prvi puta gostovao u Kutini, gdje ga je uvodno predstavila ravnateljica Knjižnice Suzana Pomper.
O plovidbi svjetskim morima, miljama daleko od kuće, o životu s ljudima raznih nacija, vjera i običaja, o rastancima i povratcima, govorio je književni gost.

Baretić je treća generacija pomoraca u svojoj obitelji. O plovidbama i moru govori s poštovanjem, a ljubav prema plovidbi nasljedila su i njegova djeca te mu je jedan od sinova također pomorac.
 Kao i sav Baretićev književni opus i ova knjiga progovara o životu na brodu, međuljudskim odnosima i u konačnici smislu života koji i jest svojevrsna plovidba svakoga od nas.

Crtice života iz Paname, Kanade, Meksika, Sjeverne Irske, Egipta pisane su jezikom pomorca tako da uz putopisnu notu svi ljubitelji brodova mogu saznati ponešto i o tehničkim podacima raznih vrsta brodova. Baretić kroz svoje crtice i priče sa simpatijama uvijek govori i o ljudima vezanim uz njih. Najčešće su to osobenjaci, oni koji su ga se dojmili nečim posebnim, bilo dobrim ili lošim. Upravo susrete s ljudima, od kojih je mnogo i naučio, smatra prednošću pomorskog života.


U svakom slučaju zanimljiva promocija čovjeka koji ne naplaćuje svoje knjige, već ih daruje. Svatko tko je poželio njegovu knjigu mogao ju je dobiti uz posvetu pisanu naliv perom.

 Bilo je i pitanja za gosta koja su se uglavnom odnosila na opis pomorskog života, njegovog usklađivanja s obiteljskim životom, povratke, odlaske, ali i njegove planove za budućnost. Ono što se može reći je da Aron Baretić piše novu knjigu te da će ga nakon njezina izdavanja zasigurno čekati i ponovni poziv u kutinsku Knjižnicu.


 U ime Grada Kutine, među ostalima, promociji je prisustvovao i gradonačelnik Kutine Zlatko Babić.