Upoznavanje umjetne inteligencije

Udruga Oko društva organizirala je predavanje “Upoznavanje umjetne inteligencije”. Predavali su Danijel Slavulj, kutinski student AI u Linzu te njegovi prijatelji i kolege Ervin Shaqiri iz Makedonije i Felix Krause iz Njemačke.
„U potrazi za razumijevanjem raznih tehnologija opisanih kao “umjetna inteligencija” stereotipe treba izbjegavati. Suprotno onome što mnogi misle, umjetna inteligencija nije budućnost nego sadašnjost, ona je već neko vrijeme sastavni dio naše svakodnevice, stoga razumijevanje osnovnih principa na kojima funkcionira nije stvar samo nekog tehničkog znanja koje je potrebno određenoj manjoj skupini ljudi, već smo svi kao korisnici tih i takvih sustava odavno duboko “u njima”. Vjerujemo da je vrlo bitno razumjeti (barem osnovno) kako oni funkcioniraju, koja im je svrha te koje su prednosti i mane istih., rekao je Danijel Slavulj.
Cilj je predavanja bio demistificiranje umjetne inteligencije. Na vrlo jednostavan način, mladi su predavači pokazli što je zapravo umjetna inteligencija, na koji način i gdje se danas koristi, te prave probleme i loše strane.
Ukratko umjetna inteligencija je niz algoritama koji mogu upravljati raznim procesima i tako biti korisni čovjeku. Ukoliko se koristi s dobrim namjerama nema opasnosti od umjetne inteligencije niti postoji mogućnost da umjetna inteligencija bude svjesna sebe i preuzme kontrolu od čovjeka.
Trenutačni napredci i budućnost umjetne inteligencije doista uzbudljivi!

Danijel Slavulj, odrastao u Kutini gdje je završio matematičku gimnaziju te nakon toga informatiku na Tehničkom Veleučilištu u Zagrebu. Trenutno ima 23 godine i studira umjetnu inteligenciju na Johannes Kepler Universität Linz u Austriji. Veliki je entuzijast modernih tehnologija, ponajviše automatizacije i pametnih uređaja. Aktivan je član kutinske zajednice u kojoj želi poboljšati kvalitetu života mladih te im pokazati najbolji put učenja onoga što ih zanima.
Član udruga CroAI, Mensa International, i Oko društva.
https://danijel-slavulj.from.hr/
https://www.linkedin.com/in/danijel-slavulj/
https://www.facebook.com/Vuljsla