Promocija knjige “Domovina to go” Roberta Međurečana

Mjesec hrvatske knjige završio je jučer zanimljivom književnom večeri u kojoj je svoju knjigu „Domovina to go“ predstavio pisac Robert Međurečan. Sama činjenica da je riječ o drugom izdanju ove knjige govori o tome da je ona prepoznata od strane čitalačke publike.
  Autora je uvodno predstavila ravnateljica Knjižnice Suzana Pomper koja je ujedno bila i moderatorica promocije.
 

Robert Međurečan dragovoljac je Domovinskog rata i nezavršeni student veterine, a njegova trilogija, iako u početku nije bila njegova namjera napisati trilogiju, također je izazvala puno pozornosti. Knjiga „Prodajem odličja – prvi vlasnik“ izdana 2008. godina ušla je u najuži izbor za najbolje prozno djelo. Druga knjiga „Kad jaganjci utihnu u Zdihovu“ bavi se devijacijama iz bliske prošlosti, a trilogiju završava knjigom „Krletka za glinenog goluba“ hrvatskom krimiću koji dotiče sve pore našeg društva.
 

Međurečan u svojim djelima ne štedi nikoga, ponosi se time što nije iskoristio nikakve beneficije iz Domovinskog rata i kritizira negativne pojave u društvu od korupcije, krađe i svega onoga što muči običnog čovjeka. Po njegovoj knjizi snimljen je i dokumentarni film koji, kako on tvrdi, neće ugledati svjetlo dana za širu javnost jer zadire u bolne probleme u društvu od klijentelizma do loših politika koje zanemaruju potrebe malih ljudi. Vezano uz pisanje i rat koji se stalno negdje provlači u njegovim knjigama, Međurečan ističe kako je najbolja ratna proza ona koja je antiratna i ako ta proza ne pokaže apsurdnost rata, tada se radi o ratnom pamfletu. Autor kroz svoje likove piše i o ratnim veteranima, prijateljima oboljelima od PTSP-a, govoreći kako je zapravo malo tko ostao bez posljedica. Pisanje je, kako kaže, na njega djelovalo terapeutski jer je trebalo „zakrpati dušu“.
  

Knjiga „Domovina to go“ piše o ljudima koji su otišli u druge zemlje, najviše zbog posla. Što iz vlastitog, što iz tuđih iskustava, Međurečan piše u mnogome i o stvarnim situacijama ljudi koje je upoznao i za koje kaže da „promatraju život s čeke“. U nekim udaljenim zemljama sanjaju Hrvatsku čak i nakon 30 godina provedenih u inozemstvu i u srcu nose svoju zemlju, što opisuje u knjizi kao bolan osjećaj.
 Iako je bilo vrlo malo posjetitelja na ovoj promociji, Međurečan ju je “odradio” kao da je bila puna Knjižnica, šaleći se da su i U2 na prvom koncertu imali 9 ljudi.
 

Budući da je veliki ljubitelj glazbe za publiku je odsvirao nekoliko pjesama. Bila je to vrlo zanimljiva promocija kojom je zaključen Mjesec hrvatske knjige u Kutini.