Nafta u Moslavini

U Galeriji Muzeja Moslavine otvorena je izložba Nafta u Moslavini, autorice Jasmine Uroda Kutlić.
Moslavina je naftna kolijevka. Prvi spomeni nafte u Mosalvini nalaze se u 13. stoljeću, u povelji datiranoj 3. kolovoza 1262. hrvatsko-ugraskog kralja Bele IV. On potvrđuje zemlju Peklenu u Gračeničkoj županiji grada Gračenice. Slijedeći zapis iz 1273. godine u povelji kralja Ladislava obznanjuje prodaju zemlje Peklene. Od 16. do 18. stoljeća o nafti se u Moslavini piše samo usputno ili se ona uopće ne spominje. U 19. stoljeću započela su istraživanja nafte u Moslavini pa je 1865. godine započeo iskop zemne smole uz potok Paklenjaču. Rudna polja Mikleuške kasnije su u kartama označena kao rudarsko polje Martin.
1917. godine u Bujavici je otkrivenoi prvo plinsko polje u Hrvatskoj. Proizvodnja plina na tom se području obavljala od 1926. do 1942. godine. Plin se koristio za rasvjetu željezničkih vagona, pogon automobila i za proizvodnju čađi u tvornici Methan d.d. u Bujavici.
Plinsko i naftno polje Gojlo datira od 1930. godine. U Kutini je 1938. godine izgrađena nova tvornica čađe Methan d.d. te je zbog opskrbe tvronice plinom izgrađen plinovod od Gojla do Kutine, započela je plinifikacija Kutine.
Njemačkim kapitalom osnovna tvrtka Jugopterol 1940. godine 1940. godine započela je istraživanje nafte na području Gojla. 1941. godine iz bušotina na Gojlu proizvodilo se dnevno od 2. do 5 tona nafte. 1942. g. proizvedeno je 9666 tona nafte koja je prerađivana u sisačkoj rafineriji. Do kraja 1945. g. proizvodnja nafte iznosila je 81634 tone.
Nakon drugog svjetskog rada osnovano je poduzeće Proizvodnja nafte Gojlo. 1952. godine osnovan je Naftaplin, kasnije su naftaška poduzeća objedinjena u novo poduzeće INA. Zahvaljujući nafti i plinu Gojlo je puno prije drugih naselja pa i prije Kutine, imalo svoju struju, vodu, plin, kino, bazen, zvučnike na banderalama… Na Gojlu je otvorena i prva industrijska ambulanta te osnovan prvi radnički savjet u bivšoj državi. Naftno polje Gojlo bilo je u proizvodnji do 1968. godine i u tom je razdbolju bilo proizvedeno 293,272 tone nafte i 164,057,000 m3 plina.
Danas na gojlu postoje samo sjećanja nekolicine ljudi na ova vremena i njihalica u središtu mjesta koja će ljude podsjetiti na naftašku povijest.
Naftnu povijest na otvorenju iziložbe ukratko je ispričala atuorica izložbe Jasmina Uroda Kutlić, a izložbu je otvorila gradka vijećnica Ivan Masnec.
Izložba Nafta u Moslavini u Galeriji Muzeja Moslavine ostaje otvorena do 16. prosinca.